- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.10.2011, 14:01)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gaură uriaşă în stratul de ozon de deasupra Arcticii, din cauza frigului extrem
O gaură cu o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea a Germaniei s-a deschis în stratul de ozon de deasupra Arcticii, egalând pentru prima dată dimensiunea găurii de ozon de deasupra Antarcticii, au anunţat, duminică, oamenii de ştiinţă.
Urmărește
2604 afișări
Gaură uriaşă în stratul de ozon de deasupra Arcticii, din cauza frigului extrem (Imagine: NASA)
Provocată de temperaturile excepţional de joase de la Polul Nord, această gaură s-a deplasat timp de 15 zile deasupra Europei de Est, a Rusiei şi a Mongoliei, expunând uneori populaţia la un nivel ridicat de raze ultraviolete, au anunţat cercetătorii.
Ozonul, o moleculă compusă din trei atomi de oxigen, se formează în stratosferă, unde filtrează ultravioletele - raze dăunătoare pentru vegetaţie şi care pot să provoace cancer de piele sau cataractă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Acest scut natural al Terrei este în mod regulat "atacat" la nivelul polilor iarna şi primăvara, parţial din cauza clorofluorocarburilor (CFC) folosite de oameni în sistemele de răcire şi a aerosolilor. Producţia de CFC este aproape nulă în zilele noastre, graţie protocolului semnat în 1985 la Montreal.
Frigul intens rămâne principalul factor de distrugere a ozonului. Sub efectul frigului, vaporii de apă şi moleculele de acid azotic se condensează pentru a forma nori în straturile joase ale stratosferei. Aceşti nori se formează din clor, care cauzează distrugerea ozonului.
Gaura din stratul de ozon este în mod obişnuit mai mare în Antarctica decât în Arctica, deoarece la Polul Sud este mult mai frig. Măsurătorile efectuate până în prezent la Polul Nord arată faptul că găurile din stratul de ozon variază şi sunt mult mai limitate decât în în emisfera sudică.
Observaţiile realizate din satelit începând din iarna anului 2010 până în primăvara anului 2011 au arătat că stratul de ozon a fost supus la grele încercări, la o altitudine cuprinsă între 15 kilometri şi 23 kilometri. Scăderea cea mai importantă - peste 80% - a fost înregistrată la altitudinile cuprinse în intervalul 18-20 kilometri.
"Pentru prima dată, scăderea a fost suficientă pentru a putea vorbi pe bună dreptate despre o gaură a stratului de ozon deasupra Arcticii", afirmă autorii acestui studiu, publicat, duminică, în revista ştiinţifică Nature.
Vinovat de acest lucru este un fenomen cunoscut sub numele de "vortex polar", un ciclon masiv care se formează în fiecare iarnă în stratosfera arctică şi care, anul trecut, s-a format în condiţii de frig extrem, a declarat Gloria Manney de la Jet Propulsion Laboratory din California.
"Distrugerea ozonului a început în ianuarie, apoi s-a accelerat până la un asemenea punct încât concentraţiile de ozon din regiunea vortexului polar erau inferioare celor de anul trecut", a adăugat Gloria Manney.
Valori deosebit de mici au fost observate "în timpul celor 27 de zile din martie şi începutul lunii aprilie, pe o suprafaţă de circa 2 milioane de kilometri, adică de aproape cinci ori suprafaţa Germaniei sau a Californiei", a precizat aceeaşi cercetătoare.
Această valoare echivalează cu cea care a corespuns distrugerii stratului de ozon de deasupra Antarcticii la mijlocul anilor '80.
În aprilie 2011, vortexul polar s-a deplasat deasupra unor regiuni mai dens populate din Rusia, Mongolia şi Europa de Est, timp de 15 zile. Măsurătorile efectuate la sol au evidenţiat "valori neobişnuit de mari" ale razelor ultraviolete, înainte ca vortexul să dispară.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe