- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.04.2011, 17:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Găuri în cap de la buzdugane şi topoare: Cum supravieţuiau soldaţii medievali?
Un craniu cu o gaură enormă, descoperit într-un cimitir medieval, a adus dovezi despre cunoştinţele medicale ale oamenilor de acum 1.500 de ani. Scheletul, găsit în centrul Italiei, arată că mulţi soldaţi supravieţuiau după lovituri puternice la cap cu buzdugane sau topoare.
Urmărește
406 afișări
Găuri în cap de la buzdugane şi topoare: Cum supravieţuiau soldaţii medievali? (Imagine: Daily Mail)
Craniul are semne ale unor intervenţii medicale cu ajutorul cărora se pare că persoana respectivă, care a trăit în jurul anilor 500-700 î.H., a putut supravieţui cu o gaură de peste 5 cm în craniu, cauzată probabil de un buzdugan bizantin, potrivit Daily Mail.
Marginile rănii sunt netede şi nu există fragmente rămase, ceea ce sugerează că victima a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Potrivit antropologilor, marginile au fost pilite cu un instrument abraziv. Osul din jurul rănii a început chiar să crescă şi să se închidă, înainte ca acesta să moară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Un alt craniu are o lovitură în formă de pană, probabil de la un topor. Şi acesta arată că persoana respectivă a supravieţuit mult timp după ce a căpătat acea rană.
Cimitirul de unde au fost dezgropate scheletele se află în Campochiaro, Italia, şi probabil aparţine unui fost post militar sub controlul lombarzilor, popor de origine germanică.
Până acum s-au descoperit 234 de morminte cu rămăşiţe umane şi de cai - o tradiţie ce-şi are originea în Siberia, Mongolia şi Asia Centrală.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe