STUDIU   Găurile de vierme pot curba lumina la fel ca găurile negre

Dacă există găuri de vierme, ele ar putea curba lumina conform teoriei relativităţii a lui Einstein

Urmărește
905 afișări
Imaginea articolului Găurile de vierme pot curba lumina la fel ca găurile negre

Sursa Foto - Midjourney

Dacă există găuri de vierme (sau Podurile Einstein-Rosen), ele ar putea mări lumina obiectelor îndepărtate de până la 100.000 de ori.

Lumina deformată în mod neregulat ar putea constitui un indiciu că se află o gaură de vierme în apropiere, potrivit cercetărilor publicate pe 19 ianuarie în revista Physical Review D.

Găurile de vierme sunt portaluri teoretice în formă de pâlnie prin care materia (sau poate navele spaţiale) ar putea parcurge distanţe mari, fără să mai aştepte sute de mii de ani cu tehnologia actuală. 

Imaginând o gaură de vierme, adepţii teoriei presupun că tot universul ar fi o foaie de hârtie.

Dacă punctul de pornire ar fi un punct în partea de sus a foii şi destinaţia ar fi un punct pe partea de jos a foii, gaura de vierme ar conecta cele două puncte dacă amatorii după teorie ar curba foaia de hârtie astfel încât cele două puncte să se întâlnească, transmite Live Science

În prezent, nu există nicio dovadă despre existenţa găurilor de vierme, dar fizicienii au petrecut totuşi zeci de ani în căutarea lor.

În noua lor lucrare, cercetătorii au construit un model pentru a simula o gaură de vierme sferică şi încărcată electric, dar şi efectele acesteia asupra spaţiului şi timpului din jurul ei. Cercetătorii au vrut să afle dacă găurile de vierme pot fi detectabile prin efectele lor observate asupra mediului înconjurător.

Dacă găurile de vierme ar exista, ar putea îndoi ţesătura spaţiu-timp într-o asemenea măsură încât ar determină curbarea luminii. Lumina curbată măreşte orice se ascunde în spatele obiectului masiv, aşa cum este văzut din perspectiva noastră pe Pământ.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de „microlensare gravitaţională” şi le permite oamenilor de ştiinţă să folosească obiectele masive, cum ar fi galaxiile şi găurile negre, pentru a vedea obiecte extrem de îndepărtate, cum ar fi stelele şi galaxiile din universul timpuriu .

În lucrare, cercetătorii susţin că găurile de vierme, precum găurile negre, ar fi suficient de masive pentru a mări obiectele îndepărtate din spatele lor şi de a curba lumina. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici