Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor

Găurile negre, care se află în centrul tuturor galaxiilor, au fost primele formaţiuni apărute la începutul dezvoltării Universului, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor

Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor

"Găurile negre au fost primele formaţiuni apărute", a explicat Chris Carilli, astronom în cadrul National Radio Astronomy Observatory (NRAO), care a adăugat că "informaţiile care confirmă această ipoteză devin tot mai numeroase".

Carilli a prezentat concluziile principale rezultate din cele mai recente cercetări efectuate de o echipă internaţională de astronomi, care a analizat primul miliard de ani din existenţa universului, a cărui vârstă este estimată la 13,7 miliarde de ani. Aceste informaţii au fost făcute publice în timpul conferinţei American Astronomical Society, ce are loc în această săptămână în Long Beach, California.

Precedentele studii efectuate asupra galaxiilor şi a găurilor negre amplasate în centrul lor, din apropierea sistemului nostru solar, au relevat o legătură uimitoare între masa găurilor negre şi masa stelelor şi a gazelor existente în galaxiile ce gravitează în jurul acestora.

Raportul dintre cele două mase este acelaşi pentru un mare număr de galaxii, indiferent de mărimea şi de vârsta lor. Cercetătorii au descoperit că raportul dintre masa găurilor negre şi masa stelelor, a prafului şi a gazului cosmic din galaxiile ce gravitează în jurul lor este de unu la o mie.

"Acest raport constant indică faptul că găurile negre din centrul fiecărei galaxii acţionează asupra dezvoltării lor ulterioare", a declarat Dominik Riechers, de la Institutul de tehnologie din California (Caltech), unul din autorii studiului.

Cercetătorii au utilizat Very Large Array, radiotelescopul Academiei naţionale americane de ştiinţe, şi Interferometrul de pe platoul Bure, din Alpii francezi, unul dintre cele mai sensibile telescoape din lume, pentru a putea să analizeze informaţiile despre primii ani de dezvoltare a universului.

"Masa găurilor negre era mult mai mare decât cea a galaxiilor, la începutul formării universului, ceea ce înseamnă că găurile negre au fost primele formaţiuni care au apărut, înaintea galaxiilor", a concluzionat Fabien Walter, de la Institutul radioastronomic Max-Planck din Germania, membru al echipei de cercetători.

Noile radiotelescoape, cele mai puternice din lume, în prezent în faza de construcţie, vor reprezenta elemente cheie pentru descifrarea misterelor universului. Americanii construiesc radiotelescopul EVLA (Expanded Very Large Array), iar europenii construiesc Marea reţea milimetrică şi submilimetrică din Atacama (ALMA), pe platoul Chajnator din Chile, în deşertul Atacama, amplasată la o altitudine de 5.100 de metri. Acest telescop va fi cel mai înalt din lume şi va conţine 64 de antene, răspândite pe o suprafaţă de 25 de kilometri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici