- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (08.01.2009, 15:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor
Găurile negre, care se află în centrul tuturor galaxiilor, au fost primele formaţiuni apărute la începutul dezvoltării Universului, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite.
Urmărește
17 afișări
Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor
"Găurile negre au fost primele formaţiuni apărute", a explicat Chris Carilli, astronom în cadrul National Radio Astronomy Observatory (NRAO), care a adăugat că "informaţiile care confirmă această ipoteză devin tot mai numeroase".
Carilli a prezentat concluziile principale rezultate din cele mai recente cercetări efectuate de o echipă internaţională de astronomi, care a analizat primul miliard de ani din existenţa universului, a cărui vârstă este estimată la 13,7 miliarde de ani. Aceste informaţii au fost făcute publice în timpul conferinţei American Astronomical Society, ce are loc în această săptămână în Long Beach, California.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Precedentele studii efectuate asupra galaxiilor şi a găurilor negre amplasate în centrul lor, din apropierea sistemului nostru solar, au relevat o legătură uimitoare între masa găurilor negre şi masa stelelor şi a gazelor existente în galaxiile ce gravitează în jurul acestora.
Raportul dintre cele două mase este acelaşi pentru un mare număr de galaxii, indiferent de mărimea şi de vârsta lor. Cercetătorii au descoperit că raportul dintre masa găurilor negre şi masa stelelor, a prafului şi a gazului cosmic din galaxiile ce gravitează în jurul lor este de unu la o mie.
"Acest raport constant indică faptul că găurile negre din centrul fiecărei galaxii acţionează asupra dezvoltării lor ulterioare", a declarat Dominik Riechers, de la Institutul de tehnologie din California (Caltech), unul din autorii studiului.
Cercetătorii au utilizat Very Large Array, radiotelescopul Academiei naţionale americane de ştiinţe, şi Interferometrul de pe platoul Bure, din Alpii francezi, unul dintre cele mai sensibile telescoape din lume, pentru a putea să analizeze informaţiile despre primii ani de dezvoltare a universului.
"Masa găurilor negre era mult mai mare decât cea a galaxiilor, la începutul formării universului, ceea ce înseamnă că găurile negre au fost primele formaţiuni care au apărut, înaintea galaxiilor", a concluzionat Fabien Walter, de la Institutul radioastronomic Max-Planck din Germania, membru al echipei de cercetători.
Noile radiotelescoape, cele mai puternice din lume, în prezent în faza de construcţie, vor reprezenta elemente cheie pentru descifrarea misterelor universului. Americanii construiesc radiotelescopul EVLA (Expanded Very Large Array), iar europenii construiesc Marea reţea milimetrică şi submilimetrică din Atacama (ALMA), pe platoul Chajnator din Chile, în deşertul Atacama, amplasată la o altitudine de 5.100 de metri. Acest telescop va fi cel mai înalt din lume şi va conţine 64 de antene, răspândite pe o suprafaţă de 25 de kilometri pătraţi.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36