- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (08.01.2009, 15:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor
Găurile negre, care se află în centrul tuturor galaxiilor, au fost primele formaţiuni apărute la începutul dezvoltării Universului, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite.
Urmărește
17 afișări
Găurile negre s-au format înaintea galaxiilor
"Găurile negre au fost primele formaţiuni apărute", a explicat Chris Carilli, astronom în cadrul National Radio Astronomy Observatory (NRAO), care a adăugat că "informaţiile care confirmă această ipoteză devin tot mai numeroase".
Carilli a prezentat concluziile principale rezultate din cele mai recente cercetări efectuate de o echipă internaţională de astronomi, care a analizat primul miliard de ani din existenţa universului, a cărui vârstă este estimată la 13,7 miliarde de ani. Aceste informaţii au fost făcute publice în timpul conferinţei American Astronomical Society, ce are loc în această săptămână în Long Beach, California.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Precedentele studii efectuate asupra galaxiilor şi a găurilor negre amplasate în centrul lor, din apropierea sistemului nostru solar, au relevat o legătură uimitoare între masa găurilor negre şi masa stelelor şi a gazelor existente în galaxiile ce gravitează în jurul acestora.
Raportul dintre cele două mase este acelaşi pentru un mare număr de galaxii, indiferent de mărimea şi de vârsta lor. Cercetătorii au descoperit că raportul dintre masa găurilor negre şi masa stelelor, a prafului şi a gazului cosmic din galaxiile ce gravitează în jurul lor este de unu la o mie.
"Acest raport constant indică faptul că găurile negre din centrul fiecărei galaxii acţionează asupra dezvoltării lor ulterioare", a declarat Dominik Riechers, de la Institutul de tehnologie din California (Caltech), unul din autorii studiului.
Cercetătorii au utilizat Very Large Array, radiotelescopul Academiei naţionale americane de ştiinţe, şi Interferometrul de pe platoul Bure, din Alpii francezi, unul dintre cele mai sensibile telescoape din lume, pentru a putea să analizeze informaţiile despre primii ani de dezvoltare a universului.
"Masa găurilor negre era mult mai mare decât cea a galaxiilor, la începutul formării universului, ceea ce înseamnă că găurile negre au fost primele formaţiuni care au apărut, înaintea galaxiilor", a concluzionat Fabien Walter, de la Institutul radioastronomic Max-Planck din Germania, membru al echipei de cercetători.
Noile radiotelescoape, cele mai puternice din lume, în prezent în faza de construcţie, vor reprezenta elemente cheie pentru descifrarea misterelor universului. Americanii construiesc radiotelescopul EVLA (Expanded Very Large Array), iar europenii construiesc Marea reţea milimetrică şi submilimetrică din Atacama (ALMA), pe platoul Chajnator din Chile, în deşertul Atacama, amplasată la o altitudine de 5.100 de metri. Acest telescop va fi cel mai înalt din lume şi va conţine 64 de antene, răspândite pe o suprafaţă de 25 de kilometri pătraţi.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe