Gena calviţiei masculine, identificată de cercetători

Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă genă implicată în creşterea părului, această descoperire putând deschide calea pentru punerea la punct a noi tratamente împotriva calviţiei masculine, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista Nature.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Gena calviţiei masculine, identificată de cercetători

Gena calviţiei masculine, identificată de cercetători (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

O echipă de cercetători coordonată de Angela Christiano, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, a identificat o nouă genă, numită APCDD1, care se află la originea unei forme rare de calviţie, hipotricoza simplex ereditară.

Această afecţiune este provocată de diminuarea foliculilor de păr, un proces observat şi în cazul calviţiei masculine: firele de păr cresc din ce în ce mai subţiri.

"Deşi cele două fenomene au în comun acelaşi proces fiziologic, gena care declanşează hipotricoza simplex ereditară nu poate să explice complexitatea calviţiei masculine", a declarat coordonatoarea acestui studiu.

Identificarea genei APCDD1 a fost realizată cu ajutorul unei analize a datelor genetice prelevate de la câteva familii pakistaneze şi italiene, cu membri care sufereau de hipotricoză simplex ereditară. Cercetătorii au descoperit o mutaţie a genei APCDD1, situată într-o regiune a cromozomului 18, implicată şi în alte forme de cădere a părului.

Oamenii de ştiinţă americani au demonstrat că gena APCDD1 inhibă o cale de semnalizare celulară, denumită calea WNT, al cărei rol în controlarea creşterii firelor de păr a fost deja evidenţiat în cadrul unor studii anterioare, efectuate pe şoareci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici