- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (05.09.2008, 16:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genă care ar putea deschide calea către un vaccin anti-SIDA, descoperită de cercetători
O genă, care joacă un rol cheie în producerea anticorpilor necesari neutralizării virusului HIV şi care ar putea deschide drumul către crearea unui vaccin împotriva maladiei SIDA, a fost descoperită de cercetătorii americani, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
195 afișări
Virusul HIV
Această descoperire, făcută pe şoareci, ar putea explica de ce anumite persoane expuse virusului HIV, responsabil de declanşarea maladiei SIDA, nu sunt niciodată infectate.
Gena, numită Apobec3, care există şi în corpul uman şi este localizată în acelaşi loc pe acelaşi cromozom, controlează capacitatea şoarecilor de a produce anticorpi care să neutralizeze retrovirusul, permiţând combaterea cu succes a infecţiilor.
Conform cercetătorilor, această genă ar putea juca acelaşi rol şi în cazul oamenilor, fiind capabilă să neutralizeze retrovirusul responsabil de declanşarea maladiei SIDA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Această ipoteză este susţinută de studii precedente, care arată că proteinele produse de gena Apobec3 au proprietăţi anti-HIV şi că regiunea cromozomului unde este situată această genă exercită o influenţă puternică asupra capacităţii acestui virus de a infecta organismul.
"Această descoperire scoate în evidenţă un mecanism genetic potenţial pentru producerea anticorpilor capabili să neutralizeze virusul maladiei SIDA, ceea ce este esenţial în eliminarea infecţiei", a declarat Anthony Fauci, director al Institutului Naţional American pentru Alergii şi Maladii Infecţioase (NIAID).
Totodată, acesta a subliniat că realizarea altor cercetări asupra funcţiei genei Apobec3 în rândul oamenilor ar putea conduce la descoperirea de medicamente şi vaccinuri împotriva SIDA.
Anticorpii sunt cheia pentru combaterea cu succes a infecţiilor virale. Majoritatea vaccinurilor stimulează producerea de anticorpi care vizează un anumit virus.
Dar, după un sfert de secol de cercetări, specialiştii nu au descoperit încă un vaccin eficient împotriva SIDA, care a ucis deja 25 de milioane de persoane.
"Această descoperire dă o nouă dimensiune înţelegerii mecanismului biologic al genei Apobec3, care ne-ar putea ajuta să descoperim modul de a neutraliza virusul maladiei SIDA", a precizat Warner Greene, director al Institutului de virologie şi imunologie Gladstone, din cadrul Universităţii din California, principalul autor al studiului.
Totodată, cercetătorii au dezvoltat şi ipoteza conform căreia gena Apobec3 joacă un rol important nu numai în combaterea HIV, dar şi în ceea ce priveşte creşterea imunităţii organismului în faţa acestui virus.
Descoperirea a arătat că regiunea cromozomică umană care conţine mai multe gene Apobec3 este asociată cu răspunsurile anti-HIV. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui grup de italieni care nu au devenit seropozitivi, în ciuda numeroaselor contacte sexuale cu parteneri infectaţi.
Cercetările efectuate de Institutul Gladstone şi de NIAID au adus noi informaţii în legătură cu modul în care virusul maladiei SIDA foloseşte una dintre proteinele proprii, denumită Vif, pentru a distruge cele două proteine umane produse de gena Apobec3.
Apobec3 ar putea juca un rol important în ajutarea sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva retrovirusului, iar distrugerea celor două proteine ale ei de către Vif ar putea explica de ce majoritatea indivizilor nu produc anticorpi împotriva virusului.
"Cercetările efectuate pe şoareci ne fac să credem că dacă proteina Vif este neutralizată, atunci se obţine în organism un răspuns imunitar mai puternic împotriva HIV", a explicat Kim Hasenkrug, de la NIAID, coautor al studiului.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe