Genele care declanşează menopauza precoce, identificate

Cercetătorii britanici au identificat patru variaţii genetice a căror prezenţă în organism este asociată cu un risc sporit de declanşare a menopauzei precoce, deschizând astfel calea către obţinerea unui test genetic ce le va permite femeilor să îşi planifice sarcinile înainte de a deveni sterile.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Genele care declanşează menopauza precoce, identificate

Genele care declanşează menopauza precoce, identificate (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Potrivit AFP, o femeie din 20 ajunge la menopauză înainte de a împlini vârsta de 45 de ani, iar 1% din femeile de pe mapamond ajung la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani. Deoarece fertilitatea scade cu zece ani înainte de instalarea menopauzei, femeile care suferă de menopauză precoce îşi văd şansele de a concepe un copil scăzând dramatic începând cu vârsta de 30 de ani, o vârsta la care cele mai multe dintre femeile din zilele noastre nasc primul lor copil.

Un test genetic le-ar permite acestor femei să îşi programeze mai bine viitoarea sarcină, în funcţie de ceasul lor biologic.

Cercetătorii de la Universitatea Exeter şi de la Institute of Cancer Research din Marea Britanie au studiat patru variaţii genetice identificate în genomul femeilor aflate în jurul vârstei la care se declanşează de regulă menopauza.

Cercetătorii au analizat cele patru variaţii pe un eşantion de 2.000 de femei ajunse la menopauză înainte de vârsta de 45 de ani, în raport cu un eşantion comparabil alcătuit din femei ajunse la menopauză la o vârstă considerată normală (în jur de 51 de ani). Voluntarele au făcut parte dintr-un vast studiu britanic efectuat asupra cancerului, la care au participat peste 100.000 de femei.

Autorii studiului, publicat în revista britanică Human Molecular Genetics, consideră că cele patru variaţii "cresc semnificativ riscul de a avea o menopauză precoce".

Medicii iranieni au anunţat în luna iunie că au descoperit o altă metodă, bazată pe un test sangvin efectuat la fiecare trei ani, capabil să prezică vârsta la care o femeie ajunge la menopauză. Acest test măsoară nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH) secretat de ovare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici