Genele care sporesc riscul de atac cerebral, identificate de cercetători

O echipă internaţională de cercetători a descoperit două variaţii genetice care sporesc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale, deschizând astfel calea pentru punerea la punct a unor tratamente împotriva acestei afecţiuni, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Genele care sporesc riscul de atac cerebral, identificate de cercetători

Genele care sporesc riscul de atac cerebral, identificate de cercetători

Potrivit AFP, studiul a fost efectuat de o echipă de medici coordonată de Eric Boerwinkle, profesor de genetică la Universitatea Texas din Statele Unite.

Acest studiu, bazat pe analiza datelor provenind de la patru cercetări cromozomiale la care au participat 19.000 de persoane din Statele Unite şi din Europa, a relevat faptul că 20% dintre persoanele albe şi 10% dintre persoanele de culoare prezintă cel puţin una dintre aceste două variaţii genetice.

Cercetătorii au determinat că fiecare dintre cele două variaţii genetice creşte riscul de accident vascular ischemic cu aproximativ 30%.

Atacul cerebral ischemic reprezintă aproximativ 90% din totalul accidentelor vasculare cerebrale şi constă în blocarea circulaţiei sangvine în creier. Celelalte 10% din cazuri sunt provocate de diverse hemoragii la nivelul creierului.

Anual, în SUA, peste 150.000 de americani mor în urma unui atac cerebral ischemic, ceea ce face ca această afecţiune să reprezinte al treilea factor de mortalitate după maladiile cardiovasculare şi cancer.

Victimele care supravieţuiesc rămân, de regulă, cu sechele şi handicapuri severe.

Christopher O'Donnell, consilierul principal al directorului de cercetare de la National Institutes of Health (NIH) din SUA, a declarat că accidentele vasculare cerebrale reprezintă "o provocare majoră, deoarece există mai multe tipuri de astfel de tulburări".

Rezultatele acestui studiu au oferit dovada solidă în privinţa existenţei unei gene, necunoscută până în prezent, care predispune la accidente vasculare cerebrale. Medicii consideră, totodată, că identificarea altor gene va permite, în viitor, creşterea şanselor medicilor de a reduce numărul victimelor acestei maladii.

Acest studiu a demonstrat că este posibilă delimitarea unei anumite zone a genomului uman asupra căreia medicii pot să îşi intensifice cercetările medicale, este de părere Myriam Fornage, de la Universitatea Texas, principalul autor.

Oamenii de ştiinţă au identificat doi markeri asociaţi cu creşterea riscului de atac cerebral, comparând ADN-ul a 1.544 de persoane care au suferit atacuri cerebrale cu ADN-ul a 18.058 de persoane care nu au suferit niciodată astfel de atacuri.

Studiile cromozomiale comparative reprezintă un instrument de cercetare relativ nou, care le permite oamenilor de ştiinţă să scaneze cu rapiditate genomurile mai multor persoane, pentru a identifica variaţiile genetice sau aberaţiile cromozomiale asociate unei anumite maladii. Această tehnică a relevat un număr mare de legături între variaţiile genetice specifice şi maladii precum diabetul de tipul II, obezitatea şi bolile cardiace.

Noua metodă a putut fi pusă la punct după ce savanţii au finalizat secvenţierea genomului uman, în 2003, şi proiectul internaţional denumit "HapMap", în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici