- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.11.2008, 13:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genomul mamuţilor lânoşi, decodat în proporţie de 50%
Genomul mamuţilor lânoşi, o specie dispărută în urmă cu 10.000 de ani, a fost decodat în proporţie de 50%, pornind de la fire de păr din blana acestor animale, de către o echipă de cercetători americani şi ruşi, al cărei studiu a fost publicat joi, în revista britanică Nature.
Urmărește
39 afișări
Genomul mamuţilor lânoşi, decodat în proporţie de 50%
"Considerăm că am decodat până în prezent 50% din genomul lor", cel mai mare procentaj de decodare genetică realizată vreodată pentru o specie dispărută, a declarat Webb Miller, de la Universitatea de stat Pennsylvania, coordonatorul acestui studiu.
Specialiştii au analizat firele de păr din blana a două animale, unul datând de acum 20.000 de ani (90% mamut) şi cel de-al doilea, de acum 50.000 de ani (58% mamut). Ei au obţinut în acest fel 4,17 miliarde de perechi cromozomiale valabile şi analizabile, din care 3,3 miliarde aparţineau mamutului lânos (Mammuthus primigenius).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Autorii acestui studiu consideră că genomul acestei specii de mamut conţine un total de 4,7 miliarde de perechi de cromozomi de bază, fiind de 1,5 ori mai mare decât genomul uman.
Cele 50 de procente decodate au relevat gene comune ale acestor animale cu cele ale elefanţilor actuali din Africa. Acest fapt permite compararea evoluţiei celor două specii de pachiderme şi relevă faptul că diferenţele genetice dintre ele sunt de 0,6%, un procent care reprezintă jumătate din diferenţa genetică înregistrată între cimpanzei şi oameni.
Decodarea genomului speciilor dispărute ar putea să conducă la găsirea diferenţelor semnificative între specii, nedetectabile prin studierea fosilelor, şi chiar să determine factorii care au condus la dispariţia lor. "Ceea ce vreau să învăţ din acest studiu este cum să salvez speciile aflate în prezent în pericol de dispariţie, precum diavolul tasmanian", a declarat Miller.
Referindu-se la posibilitatea clonării unui mamut pornind de la o secvenţă de ADN, Miller consideră că decodarea acestui genom "este un pas în direcţia cea bună", dar că umanitatea va trebui să aştepte decodarea celorlalte 50 de procente din genom, producerea unor cromozomi sintetici şi transferarea lor în interiorul unui ovul provenind de la un elefant.
Până în prezent, cercetătorii au reuşit să decodeze genomii a 28 de specii de vertebrate, printre care se numără cel uman, al cimpanzeilor, al şoarecilor, al şobolanilor şi al câinilor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe