- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.06.2010, 17:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genomul păduchelui, fidel companion al omului, a fost secvenţiat
Genomul păduchelui, fidel companion al omului de milioane de ani, a fost secvenţiat de o echipă internaţională de cercetători, potrivit unui nou studiu ale cărui rezultate vor contribui la o mai bună înţelegere a evoluţiei omului, dar şi a insectelor.
Urmărește
42 afișări
Genomul păduchelui, fidel companion al omului, a fost secvenţiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorii studiului au secvenţiat, totodată, genomul unei bacterii care trăieşte în organismul păduchelui uman, denumită Candidatus Riesia pedicullicola.
Păduchele, care prosperă atunci când igiena corporală lasă de dorit, poate transmite omului diverşi patogeni precum Rockettsia prowazekii - responsabil cu declanşarea epidemiilor de tifos, Borrelia recurrentis - vinovat de declanşarea Bolii Lyme (borelioză) şi Bartonella quintana - care provoacă "febra tranşeelor", maladia care a decimat armata lui Napoleon în timpul retragerii din Rusia în anul 1812.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Păduchele, un parazit cu o lungime de 2-3 milimetri, este complet dependent de oameni pentru a supravieţui şi ar dispărea de pe suprafaţa planetei dacă ar fi despărţit de corpul uman pentru o anumită perioadă de timp.
Păduchele are un mod de viaţă foarte simplu: el trăieşte ataşat de firele de păr sau în îmbrăcămintea oamenilor şi se hrăneşte exclusiv cu sângele gazdei. Simplitatea modului său de viaţă se reflectă şi în genomul acestuia, aşa cum o demonstrează numărul redus de gene pe care le conţine. Această secvenţiere a relevat faptul că păduchele are mai puţini receptori pentru gust şi miros comparativ cu alte insecte.
Organismul păduchelui conţine, totodată, cel mai mic număr de enzime de dezintoxicare observate de cercetători până în prezent la insecte. Acest număr redus de enzime de dezintoxicare face din păduche un excelent organism de laborator, ce ar putea fi folosit pentru studierea rezistenţei la insecticide şi a altor mecanisme de apărare ale insectelor.
În opinia autorilor cercetării, păduchele a fost studiat pentru o mai bună înţelegere a migraţiilor populaţilor umane şi pentru a estima perioada în care oamenii au început să poarte articole de îmbrăcăminte.
Aceasta a fost a doua secvenţiere a genomului unei insecte cu dezvoltare graduală, după cel al albinei, deşi păduchele nu trece printr-o transformare anatomică profundă în procesul de maturizare de la ou la stadiul adult. Cele mai multe dintre speciile de insecte de pe planeta noastră trec printr-o metamorfoză completă, devoltându-se din ouă, devenind larve, apoi pupe şi în cele din urmă insecte adulte.
Genomul păduchelui ar putea oferi astfel elemente importante pentru a înţelege mai bine cum a evoluat procesul de metamorfoză completă, considerat unul dintre secretele care ar putea explica dominaţia insectelor pe Terra.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) şi a fost realizat de cercetătorii americani de la universităţile din Illinois şi Massachusetts (SUA).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe