- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.11.2008, 13:43)
Genomul unui bolnav de cancer, decodat în premieră
Cercetătorii au decodat în premieră întregul genom al unui bolnav de cancer, identificând o serie de gene care nu erau corelate în trecut cu tipul de cancer care afectează limfocitele, potrivit unui articol publicat în revista Nature.
Urmărește
115 afișări
Genomul unui bolnav de cancer, decodat în premieră
Cercetătorii de la Şcoala de Medicină din Washington University, St. Louis, au declarat că această descoperire reprezintă o nouă abordare a geneticii în lupta împotriva cancerului şi deschide noi perspective în vederea conceperii de tratamente mai eficiente.
Pacientul a fost o femeie în vârstă de 50 de ani, care a decedat la 23 de luni după ce a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă, potrivit declaraţiei lui Timothy Ley, coordonatorul echipei de cercetători.
Doar unul din cinci pacienţi diagnosticaţi cu această boală, denumită şi LMA sau leucemie mieloidă acută, trăieşte mai mult de cinci ani după diagnosticare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Echipa condusă de Ley a avut ca scop identificarea mutaţiilor genetice care declanşează LMA. Medicii au introdus genele în mostre de ţesut epitelial comun, prelevat de la pacientă, dar şi în celulele tumorale prelevate din măduva spinării.
Prin compararea ţesutului tumoral cu ţesutul sănătos, medicii au identificat 10 gene mutante care apar în ţesutul canceros şi care declanşează LMA. Studiile anterioare făcuseră legătura între două dintre aceste gene şi LMA, dar celelalte opt nu fuseseră niciodată remarcate.
Trei dintre aceste gene opresc creşterea tumorilor, patru dintre ele sunt implicate în creşterea celulelor, iar cea de-a opta influenţează modul în care medicamentele penetrează membranele celulare pentru a intra în interiorul celulelor.
Tratamentul LMA a suferit schimbări minore în ultimele două decenii, pentru că cele mai multe dintre cauzele genetice care provoacă această boală au rămas necunoscute, au declarat cercetătorii.
O mai bună înţelegere, din punct de vedere genetic, a mecanismelor de apariţie a cancerului, a devenit astfel posibilă cu ajutorul tehnologiei moderne de secvenţiere a ADN-ului uman.
Cercetătorii speră că în acest fel vor putea să pună la punct, în curând, metode de diagnosticare şi tratare definitivă a cancerului.
LMA este o formă comună de leucemie la adulţi care se dezvoltă iniţial în interiorul măduvei spinării şi a oaselor, atacând ţesutul responsabil cu producerea celulelor albe din sânge.
În fiecare an, numai în Statele Unite, 13.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu LMA - în general persoane cu vârsta peste 60 de ani -, dintre care 8.800 mor anual.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe