- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.02.2022, 22:31)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheaţa care s-a format în 2000 ani pe Muntele Everest s-a topit în 25 ani. Cine este vinovatul?
Gheaţa care s-a format în 2000 ani pe gheţarul South Col de pe Everest s-a topit în aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că s-a subţiat de aproximativ 80 de ori mai repede decât s-a format.
Urmărește
1970 afișări
Gheaţa care s-a format în 2000 ani pe Muntele Everest s-a topit în 25 ani. Cine este vinovatul?
Cel mai înalt gheţar de pe cel mai înalt munte din lume pierde gheaţă în fiecare an din cauza schimbărilor climatice induse de om, arată un nou studiu.
Descoperirile servesc ca un avertisment că topirea rapidă a gheţarilor în unele dintre cele mai înalte puncte ale Pământului ar putea duce la agravarea impactului asupra climei , inclusiv avalanşe mai frecvente şi secarea surselor de apă de care depind aproximativ 1,6 miliarde de oameni din lanţurile muntoase pentru băut, irigare şi hidroenergie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Gheaţa care s-a format în 2000 ani pe gheţarul South Col s-a topit în aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că s-a subţiat de aproximativ 80 de ori mai repede decât s-a format.
În timp ce topirea gheţarilor este studiată la scară largă, atenţia ştiinţifică a fost acordată gheţarilor din cele mai înalte puncte ale planetei, susţin cercetătorii în studiul , publicat în Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.
O echipă de oameni de ştiinţă şi alpinişti, inclusiv şase de la Universitatea din Maine, a vizitat gheţarul în 2019 şi a colectat mostre dintr-un miez de gheaţă de 10 metri lungime. Ei au instalat, de asemenea, cele mai înalte două staţii meteo automate din lume pentru a colecta date şi a răspunde la o întrebare: sunt cei mai înalţi gheţari ai Pământului afectaţi de schimbările climatice legate de om?
„Răspunsul este un da răsunător şi foarte semnificativ de la sfârşitul anilor 1990”, a spus Paul Mayewski, liderul expediţiei şi directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine.
Cercetătorii au spus că descoperirile nu numai că au confirmat că schimbările climatice provocate de om au atins cele mai înalte puncte de pe Pământ, ci şi că a perturbat echilibrul critic pe care îl oferă suprafeţele acoperite de zăpadă.
„Este o schimbare completă faţă de ceea ce a fost experimentat în acea zonă, probabil de-a lungul întregii perioade de ocupare a munţilor de către oameni”, a spus Mayewski pentru CNN. „Şi s-a întâmplat foarte repede”.
Cercetările au arătat că odată ce gheaţa a fost expusă,gheţarul s-a micşorat cu 55 de metri într-un sfert de secol. Cercetătorii observă că gheţarul s-a transformat dintr-un strat de zăpadă în predominant gheaţă şi că schimbarea ar fi putut începe încă din anii 1950. Dar pierderea gheţii a fost cea mai intensă de la sfârşitul anilor 1990.
Această transformare în gheaţă înseamnă că gheţarul nu mai poate reflecta radiaţia de la soare, făcându-i topirea mai rapidă.
Simulările modelului arată că, din cauza expunerii extreme la radiaţia solară, topirea sau vaporizarea în această regiune se poate accelera cu un factor de peste 20, odată ce stratul de zăpadă se transformă în gheaţă. O scădere a nivelului de umiditate relativă şi vânturile mai puternice sunt, de asemenea, factori.
Pe lângă toate impacturile asupra celor care depind de apa de la gheţari, rata actuală de topire ar face expediţiile pe Muntele Everest mai dificile, deoarece stratul de zăpadă şi gheaţă se subţiază şi mai mult în următoarele decenii.
„Ursii polari au fost simbolul emblematic al încălzirii arctice şi al pierderii gheţii marine”, a spus Mayewski. „Sperăm că ceea ce s-a întâmplat sus pe Everest va fi o demonstraţie emblematică”, declară pentru CNN.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20