- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.03.2011, 18:25)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheaţa din Antarctica creşte uneori de jos în sus
Gheaţa de sub calota Antarcticii se topeşte cu regularitate şi formează "buzunare" de apă care îngheaţă din nou la adâncimi mari, formând astfel până la jumătate din grosimea totală a banchizei, potrivit unui studiu publicat joi, care ar putea schimba felul în care este percepută glaciaţia.
Urmărește
102 afișări
Gheaţa din Antarctica creşte uneori de jos în sus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit AFP, această descoperire ar putea modifica felul în care oamenii de ştiinţă explică formarea şi creşterea straturilor de gheaţă, mişcările lor şi reacţiile lor la modificările de climă. Studiul a fost publicat în versiunea online a revistei americane Science şi a fost realizat de geofizicienii de la Universitatea Columbia din New York.
Specialiştii au considerat întotdeauna că straturile de gheaţă din Antarctica se formează începând de la suprafaţă şi întodeauna de sus în jos, prin acumularea zăpezii de-a lungul mileniilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Însă, până de curând, savanţii nu ştiau ceea ce se petrecea în adâncime, sub calota glaciară.
"În general, ne gândim la straturile de gheaţă ca la prepararea unei prăjituri, ştiind că se începe printr-un strat căruia i se adaugă un alt strat", a declarat Robin Bell, un geofizician de la Universitatea Columbia, coautor al studiului.
"Însă, în acest caz, este ca şi cum cineva ar fi injectat un strat foarte gros chiar la bază. Apa a fost mereu considerată un element important pentru dinamica straturilor de gheaţă şi mai ales ca un lubrifiant. Atunci când straturile de gheaţă se modifică, vrem să prevedem amploarea acestor schimbări şi toate modelele noastre includ apă în stare lichidă sub gheaţă", a adăugat savantul american.
Savanţii americani au calculat că apa care îngheaţă din nou în adâncimile din Antarctica reprezintă până la 24% din stratul de gheaţă din jurul Domului A, un platou înalt de 4.206 de metri care reprezintă cea mai înaltă formaţiune de pe banchiza glaciară din estul Antarcticii.
Această "placă" are o suprafaţă de 9,8 milioane de kilometri pătraţi, echivalând cu suprafaţa Statelor Unite.
Calota glaciară conţine suficientă apă dulce pentru a face să crească nivelul mărilor şi oceanelor cu 60 de metri.
Dacă doar o mică parte din această calotă se topeşte şi ajunge în oceanul planetar, multe oraşe din regiunile de coastă, precum Miami, vor fi inundate.
Aceste cercetări fac parte dintr-un studiu iniţiat de şase state despre munţii invizibili Gamburtsev, un lanţ mai mare decât Alpii, "îngropaţi" sub un strat de gheaţă de peste trei kilometri.
În 2006, autorii studiului publicat joi au descoperit că lacurile cu apă în stare lichidă ocupă suprafeţe vaste în anumite locuri sub Antarctica.
În 2008-2009, ei au organizat o expediţie şi cu ajutorul unor instrumente geofizice au putut să obţină imagini tridimensionale ale lanţului muntos Gamburtsev. Ei au putut în acelaşi timp să obţină imagini detaliate ale straturilor de gheaţă care acoperă aceşti munţi şi ale pânzei freatice subglaciale.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36