- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (18.01.2010, 13:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheţarii din Alaska se topesc mai încet
Folosind imagini transmise de sateliţi, o echipă franco-canadiană de cercetători a demonstrat că gheţarii din Alaska s-au topit mai încet în perioada 1962 - 2006 decât arătau estimările iniţiale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.
Urmărește
378 afișări
Gheţarii din Alaska se topesc mai încet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În ultimii ani, gheţarii din Alaska au pierdut aproximativ 42 de kilometri cubi de apă anual, contribuind la creşterea nivelului mărilor cu 0,12 milimetri pe an, "cu 34% mai puţin decât au estimat specialiştii", a explicat Etienne Berthier, profesor la Universitatea din Toulouse (Toulouse), unul dintre autorii studiului.
Topirea gheţarilor este un fenomen extrem de eterogen, de aici rezultând şi dificultatea unei estimări pe scară globală.
Limbile gheţarilor care coboară în văi pot fi acoperite de diverse straturi reziduale. Fiind astfel protejată de soare, gheaţa se topeşte mai încet. Acest detaliu nu a fost luat în considerare în studiile anterioare realizate de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Imaginile obţinute de sateliţii Spot5 şi Aster au permis astfel obţinerea "unei mai bune rezoluţii spaţiale", oferind detalii mult mai precise.
"În decursul ultimilor 50 de ani, retragerea gheţarilor şi a calotelor glaciare a contribuit la o creştere a nivelului mării cu 0,5 milimetri pe an", au explicat cercetătorii. Gheţarii din Alaska au contribuit la această creştere, în opinia specialiştilor, cu o treime, reprezentând 0,17 milimetri pe an, potrivit unor studii publicate în 2002, realizate de cercetătorii de la Universitatea din Alaska.
Estimările lor se bazează pe o serie de măsurători efectuate într-un număr limitat de gheţari, care a sugerat astfel posibilitatea unei revizuiri a calculelor iniţiale pentru alţi gheţari şi calote glaciare din regiunile muntoase.
În opinia specialiştilor CNRS, aceste noi rezultate nu pun la îndoială "accelerarea spectaculoasă" a topirii gheţarilor de pe Terra după anii 1990.
La scară planetară, gheţarii montani acoperă o suprafaţă cuprinsă între 500.000 şi 600.000 de kilometri pătraţi, mult mai mică decât calotele glaciare ale Groenlandei (1,6 milioane de kilometri pătraţi) sau ale Antarcticii (12,3 milioane de kilometri pătraţi).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe