- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (18.01.2010, 13:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheţarii din Alaska se topesc mai încet
Folosind imagini transmise de sateliţi, o echipă franco-canadiană de cercetători a demonstrat că gheţarii din Alaska s-au topit mai încet în perioada 1962 - 2006 decât arătau estimările iniţiale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.
Urmărește
380 afișări
Gheţarii din Alaska se topesc mai încet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În ultimii ani, gheţarii din Alaska au pierdut aproximativ 42 de kilometri cubi de apă anual, contribuind la creşterea nivelului mărilor cu 0,12 milimetri pe an, "cu 34% mai puţin decât au estimat specialiştii", a explicat Etienne Berthier, profesor la Universitatea din Toulouse (Toulouse), unul dintre autorii studiului.
Topirea gheţarilor este un fenomen extrem de eterogen, de aici rezultând şi dificultatea unei estimări pe scară globală.
Limbile gheţarilor care coboară în văi pot fi acoperite de diverse straturi reziduale. Fiind astfel protejată de soare, gheaţa se topeşte mai încet. Acest detaliu nu a fost luat în considerare în studiile anterioare realizate de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Imaginile obţinute de sateliţii Spot5 şi Aster au permis astfel obţinerea "unei mai bune rezoluţii spaţiale", oferind detalii mult mai precise.
"În decursul ultimilor 50 de ani, retragerea gheţarilor şi a calotelor glaciare a contribuit la o creştere a nivelului mării cu 0,5 milimetri pe an", au explicat cercetătorii. Gheţarii din Alaska au contribuit la această creştere, în opinia specialiştilor, cu o treime, reprezentând 0,17 milimetri pe an, potrivit unor studii publicate în 2002, realizate de cercetătorii de la Universitatea din Alaska.
Estimările lor se bazează pe o serie de măsurători efectuate într-un număr limitat de gheţari, care a sugerat astfel posibilitatea unei revizuiri a calculelor iniţiale pentru alţi gheţari şi calote glaciare din regiunile muntoase.
În opinia specialiştilor CNRS, aceste noi rezultate nu pun la îndoială "accelerarea spectaculoasă" a topirii gheţarilor de pe Terra după anii 1990.
La scară planetară, gheţarii montani acoperă o suprafaţă cuprinsă între 500.000 şi 600.000 de kilometri pătraţi, mult mai mică decât calotele glaciare ale Groenlandei (1,6 milioane de kilometri pătraţi) sau ale Antarcticii (12,3 milioane de kilometri pătraţi).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe