- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (16.04.2011, 09:02)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ghidul digestiei perfecte: Câteva sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive
Specialiştii britanici au alcătuit un ghid al digestiei perfecte ce conţine un set de reguli şi sfaturi utile pentru identificarea şi calmarea celor mai des întâlnite probleme care afectează tractul digestiv.
Urmărește
2115 afișări
Ghidul digestiei perfecte: Câteva sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)
De la balonare şi până la afecţiunile intestinale, aproximativ 9 milioane de britanici suferă de probleme care afectează sistemul digestiv, informează dailymail.co.uk.
"Numărul persoanelor diagnosticate cu afecţiuni digestive este în creştere, pe măsură ce oamenii iau mult mai în serios simptomele acestor boli şi merg la medic pentru a fi diagnosticaţi în stadii timpurii ale maladiei", afirmă medicul Anton Emmanuel de la fundaţia de caritate CORE, care oferă sprijin pacienţilor suferind de afecţiuni digestive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Unul din cinci britanici suferă de Sindromul colonului iritabil (Irritable Bowel Syndrome/IBS), o maladie a tractului gastrointestinal care provoacă diaree, crampe stomacale şi balonare.
Mulţi dintre britanici apelează la tot felul de măsuri pentru a avea un tract digestiv sănătos, incluzând în dietele lor zilnice cantităţi mari de apă şi de cereale bogate în fibre. Ar putea ei însă să înrăutăţească, fără să vrea, simptomele acestor boli?
Pentru a răspunde la această întrebare, experţii britanici au alcătuit un set de sfaturi utile pentru a demonta cele mai uzuale mituri şi pentru a-i sfătui pe conaţionalii lor în legătură cu regulile care trebuie urmate pentru a avea o digestie sănătoasă.
Renunţaţi la fibre
Pacienţilor suferind de IBS li se spune adeseori să mănânce mai multe fibre. "Însă acesta este cel mai rău lucru pentru un număr mare de pacienţi, în special dacă li se recomandă să mănânce tărâţe de grâu", afirmă Peter Whorwell, profesor şi medic la Wythenshawe Hospital din Manchester, considerat unul dintre cei mai mari specialişti în IBS.
"Deşi cantităţile mai mari de fibre sunt fără îndoială benefice contra constipaţiei moderate, ele se dovedesc arareori benefice contra simptomelor severe de IBS şi nu pot împiedica diareea. Fibrele reprezintă un agent de stimulare, care îi dă stomacului şi mai mult de lucru, fiind foarte posibil să înrăutăţească simptomele pentru persoanele suferind de constipaţie severă", a declarat acelaşi specialist.
În locul fibrelor, specialiştii britanici recomandă pâinea albă, pastele albe, biscuiţii şi pişcoturile cu smântână - în general acele produse fabricate cu făină albă rafinată, deoarece ele nu conţin prea multe fibre "brute".
Acest lucru înseamnă să renunţaţi nu doar la pâinea integrală, ci şi la pastele brune, cele mai multe dintre cereale şi batoanele de cereale, ca şi la biscuiţii digestivi, despre care oamenii nu ştiu că sunt preparaţi din cereale integrale. "Deşi sună destul de descurajant, pacienţii chiar simt apoi o ameliorare a stării lor de sănătate", a explicat acelaşi specialist britanic.
Folosirea laxativelor este permisă
Multe persoane care suferă de constipaţie cronică spun că se simt obosite şi letargice, dar încep să se simtă mult mai bine după ce au mers la toaletă, afirmă profesorul Whorwell. "Potrivit unui ghid bun, când mergi la toaletă mai mult de trei ori într-o zi suferi de diaree, iar când mergi de mai puţin de trei ori pe săptămână suferi de constipaţie".
În loc să suferiţi, profesorul britanic vă sfătuieşte să folosiţi zilnic un laxativ. "E fals să se spună că laxativele dăunează intestinelor. Adevărul este că unii oameni vor avea un tract intestinal lent indiferent de ceea ce fac. În acest caz, e mai indicat să vă goliţi intestinele în mod regulat decât să vă faceţi griji în legătură cu acest lucru", spune profesorul britanic.
Cel mai indicat laxativ pentru majoritatea persoanelor este acela care conţine polietilen glicol, o substanţă prezentă în laxative precum Movicol şi Dulcobalance. Ele atrag apa în intestin şi pot fi folosite în condiţii de siguranţă o dată pe zi.
"Andrews Salts (disponibil în farmacii) este un laxativ pe bază de magneziu care acţionează în acelaşi fel", susţine medicul Peter Fairclough, specialist gastroenterolog la London Clinic. "Acest produs reprezintă o versiune mai blândă a sărurilor Epsom - nu doar că au un gust mai bun, dar rezultatele lor sunt mai puţin violente".
Începeţi cu două linguri dizolvate într-un pahar cu apă, în fiecare seară, şi creşteţi treptat dozajul până când veţi obţine efectul dorit.
Luaţi o "pastilă a fericirii" (antidepresive)
Aşa cum ştim cu toţii, creierul prezintă numeroase conexiuni nervoase, însă puţine persoane realizează faptul că şi intestinul este străbătut de mulţi nervi, a declarat medicul Deepak Suri, consultant gastroenterolog la Whittington and St. John and Elizabeth Hospitals din Londra. "Intestinele au propriul lor sistem nervos. Din acest motiv oamenii simt acei «fluturaşi» în stomac atunci când sunt nervoşi sau spun că au un stomac «ciudat» înainte de un eveniment important", a explicat medicul britanic.
Stresul este vinovatul principal pentru un procent mare de maladii digestive, spune medicul Nick Read, preşedintele IBS Network. "Stresul îndepărtează sângele din sistemul digestiv, uscând acele secreţii care ajută la digestia alimentelor şi provoacă spasme musculare şi durerile de stomac".
Din acest motiv, unul dintre cele mai bune tratamente prescrise pacienţilor care acuză simptome cronice de IBS are la bază o doză mică de antidepresive - de regulă se recomandă medicamentul Amitriptilin. "El desensibilizează intestinul şi este folosit destul de des atunci când pacienţii au încă probleme după ce au încercat tratamentele uzuale, bazate pe medicaţia antispastică şi pe laxative".
Două treimi dintre pacienţii suferind de IBS afirmă că tratamentul psihologic ameliorează simptomele atunci când medicina clasică nu i-a ajutat, afirmă medicul Julian Stern, psihiatru la St Mark's Hospital din Harrow, specialist în analiza relaţiei dintre traumele emoţionale şi bolile digestive. "Nu spunem că problema s-ar afla în creier, dar stresul şi alte probleme psihologice netratate pot fi un factor important".
Sunt disponibile numeroase tratamente în acest registru, care merg de la consilierea acordată în cazurile de răpire, pierderea unor persoane dragi sau alte traume şi până la terapia prin hipnoză - eficientă în cazul a două treimi dintre pacienţi - şi la terapiile cognitive şi comportamentale. Disponibilitatea acestor tratamente variază în cadrul sistemului naţional de sănătate britanic, însă acestea pot fi efectuate şi în numeroase clinici private.
Uitaţi de regula celor cinci fructe pe zi
Unele persoane găsesc că includerea în dieta lor zilnică a celor cinci fructe sau legume recomandate dăunează stomacurilor lor, fie pentru că ele au un efect laxativ, fie pentru că fibrele din coaja acestor fructe sau legume sunt mult prea brute, afirmă medicul Anton Emmanuel de la fundaţia CORE. "Dacă acesta este cazul cu care vă confruntaţi, nu are niciun sens să vă torturaţi doar pentru a atinge acel ţel", precizează Anton Emmanuel.
Nu trebuie să beţi apă în exces
"Se pare că a devenit o adevărată modă să ni se spună să bem trei litri de apă în fiecare zi, însă această recomandare este o mare înşelătorie", afirmă medicul Peter Fairclough de la London Clinic. "Am cunoscut mulţi pacienţi care spuneau că beau în fiecare zi această cantitate recomandată de apă şi cu toate acestea erau în continuare constipaţi".
Apa este absorbită în fluxul sangvin înainte de a ajunge în intestinul gros şi "intestinul gros este acela care determină consistenţa scaunului", a adăugat acelaşi specialist. "Unii oameni au pur şi simplu un tract intestinal mai lent. Acest lucru pare că se moşteneşte din familie. Un pahar de suc de prune pe zi vă ajută să diminuaţi constipaţia", a adăugat Peter Fairclough.
Evitaţi medicamentul Ibuprofen
Analgezicele obişnuite, precum codeina şi morfina, sunt renumite pentru faptul că determină constipaţie, explică medicul Anton Emmanuel de la fundaţia CORE. "Ele blochează semnalele durerii, dar în acelaşi timp blochează şi semnalele care îi transmit intestinului să menţină lucrurile în mişcare". Pastilele pentru hipertensiune şi suplimentele de fier sunt alte medicamente care prezintă acelaşi neajuns.
Multe persoane suferind de IBS se plâng de crampe stomacale, cauzate de spasmele muşchiului circular din jurul abdomenului. "Puteţi să preveniţi acest lucru prin evitarea alimentelor iritante, precum cafeaua, grăsimile şi ciocolata", afirmă profesorul Whorwell.
"Evitaţi Ibuprofenul de câte ori este posibil, deoarece el irită intestinul. Dacă nu puteţi scăpa de acest simptom cu medicamentele antispastice uzuale, paracetamolul reprezintă o soluţie mult mai indicată", a adăugat acelaşi specialist. Un alt agent antispastic eficient este uleiul de mentă, disponibil în tablete sau capsule, sau puteţi înlocui cafeaua cu ceaiul de mentă.
Probioticele pot fi de folos
Orice persoană interesată de sănătatea stomacului ei ar trebui să se gândească la probiotice, cunoscute şi sub numele de "bacteriile bune", susţine Glen Gibson, profesor de microbiologie la University of Reading.
"Probioticele luptă eficient contra bacteriilor «rele» din intestin şi îmbunătăţesc sănătatea tractului intestinal, ameliorând o serie de simptome precum balonarea şi constipaţia. Căutaţi produse care conţin lactobacilus şi bacteria bifidus.
Un studiu publicat recent în revista Ailmentary Pharmacology and Therapeutics afirmă că femeile care au inclus în dieta lor două iaurturi Activia în fiecare zi au beneficiat de o îmbunătăţire cu 75% a vitezei cu care alimentele efectuează un parcurs complet al tractului digestiv.
Lansaţi o ofensivă preventivă
Dacă ştiţi deja că suferiţi de crampe stomacale după o masă consistentă sau înainte de începerea unui eveniment important, nu trebuie să vă temeţi să luaţi preventiv un medicament antispastic, spune profesorul Whorwell.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru administratea medicamentului Immodium dacă ştiţi că suferiţi de diaree din când în când. "Nu trebuie să aşteptaţi până când problema începe să se manifeste pentru a începe să o trataţi - de fapt, este mult mai bine să încercaţi să o preveniţi încă de la început", spune acelaşi specialist britanic. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să luaţi medicamente fără un diagnostic prealabil, deoarece riscaţi să mascaţi simptomele unei boli mult mai grave.
Există un bun motiv în spatele recomandărilor medicilor care vă sfătuiesc să nu vă îngrăşaţi
Dacă sunteţi obez, sunteţi expus în faţa unui risc crescut de a nu mai putea să vă controlaţi mişcările intestinale şi de a deveni incontinent, susţine medicul Anton Emmanuel. "Greutatea suplimentară aplică o presiune enormă asupra pelvisului, care joacă un rol important în menţinerea continenţei, iar forma naturală de literă «S» a intestinului nu va mai putea fi păstrată. Acest lucru accelerează procesul digestiv, cauzând diaree şi incontinenţă".
Ţineţi la distanţă celiachia (boala celiacă)
Tot mai multe persoane suferind de probleme intestinale sunt diagnosticate cu celiachie - caracterizată prin intoleranţa organismului la gluten -, susţine medicul Anton Emmanuel. "Multe persoane sunt diagnosticate între vârstele de 40 de ani şi 60 de ani, aşadar, dacă prezentaţi anumite simptome, precum diaree şi balonare, ar fi bine să mergeţi la un consult de specialitate - de obicei acesta constă într-un simplu test de sânge".
"Cazurile de maladii intestinale inflamatorii (precum boala Crohn şi colita ulceroasă) sunt şi ele tot mai numeroase şi se declanşează la orice vârstă", afirmă medicul Mike Stroud, consultant gastroenterolog la Spire Southampton Hospital din Marea Britanie.
"Niciodată nu trebuie să vă puneţi singurul diagnosticul de alergie sau intoleranţă", spune şi Nick Read - trebuie să mergeţi la medicul de familie pentru a efectua un test medical corespunzător.
Nu ignoraţi problemele de sănătate
Multe persoane se îngrijorează în legătură cu frecvenţa cu care merg la toaletă, însă o anumită schimbare în obiceiurile zilnice ar trebui considerată drept factorul care trage semnalul de alarmă. Dacă suferiţi dintr-o dată de constipaţie sau diaree, iar aceste probleme durează mai mult de câteva zile, mergeţi la medicul de familie care vă va recomanda o coloscopie şi o examinare internă, efectuată de obicei sub anestezie.
Cancerul intestinal reprezintă al doilea factor de deces din Marea Britanie. "Însă, înainte ca acesta să se dezvolte, există o fereastră de aproximativ 10 ani înainte ca anumite schimbări nemaligne, precum celule neobişnuite şi polipii intestinali să devină de natură canceroasă. Aceste schimbări produc simptomele care prezic apariţia cancerului, precum sângerări şi modificarea evoluţiei zilnice a tractului digestiv", a declarat medicul Deepak Suri.
Din acest motiv este foarte important să nu ignoraţi simptomele. Într-un stadiu incipient, aceste probleme pot fi rezolvate imediat, printr-o intervenţie de circa 30 de minute în timpul colonoscopiei. "Dacă permiteţi cancerului să se dezvolte, există riscul de a fi obligat apoi să apelaţi la chimioterapie, intervenţie chirurgicală şi ataşarea unui sac de colostomie, iar rata de supravieţuire este foarte redusă", a adăugat acelaşi specialist.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe