- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (09.10.2022, 03:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Greta Thunberg este dezamăgită că liderii lumii nu mai depun eforturi pentru protejarea mediului şi ajutorarea ţărilor subdezvoltate
"Guvernele pot spune că fac tot ce pot pentru a opri criza climatică. Nu vă lăsaţi păcăliţi, poate că mai avem timp să schimbăm situaţia", susţine activista.
Urmărește
1220 afișări
Hepta
"Poate că numele este problema. Schimbările climatice. Nu sună atât de rău. Cuvântul "schimbare" rezonează destul de plăcut în lumea noastră agitată. Indiferent cât de norocoşi suntem, există întotdeauna loc pentru îmbunătăţire. Apoi, există partea cu "clima". Din nou, nu sună atât de rău. Dacă trăiţi în multe dintre naţiunile cu emisii mari din emisfera nordică, ideea de "schimbare a climei" ar putea fi interpretată ca fiind exact opusul a ceea ce este înfricoşător şi periculos. O lume în schimbare. O planetă care se încălzeşte. Ce să nu-ţi placă?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Poate că acesta este, în parte, motivul pentru care atât de mulţi oameni încă se gândesc la schimbările climatice ca la un proces lent, liniar şi chiar destul de inofensiv. Dar clima nu se schimbă pur şi simplu. Se destabilizează. Se destramă. Modelele şi ciclurile naturale delicat echilibrate, care reprezintă o parte vitală a sistemelor care susţin viaţa pe Pământ, sunt perturbate, iar consecinţele ar putea fi catastrofale. (...)Transformarea începe adesea încet", dar apoi începe să accelereze, avertizează activista pe The Guardian.
Greta Thunberg mai adaugă că dezastrele naturale, precum incendiile de vegetaţie, uraganele, valurile de căldură, inundaţiile par din ce în ce mai puţin naturale
Ea l-a citat pe oceanograful şi climatologul german Stefan Rahmstorf care a scris că: "Avem suficientă gheaţă pe Pământ pentru a ridica nivelul mării cu 65 de metri - aproximativ înălţimea unei clădiri de 20 de etaje - şi, la sfârşitul ultimei ere glaciare, nivelul mării a crescut cu 120 de metri ca urmare a unei încălziri de aproximativ 5 grade Celsius".
"Luate împreună, aceste cifre ne oferă o perspectivă asupra forţelor cu care ne confruntăm. Creşterea nivelului mării nu va rămâne o chestiune de centimetri pentru foarte mult timp", transmite Greta, alarmată că stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte.
"Se pare că marea majoritate a oamenilor se pregăteau pentru un scenariu diferit, mai puţin urgent. O criză care ar fi avut loc peste câteva decenii în viitor. Şi totuşi, iată-ne aici. Criza climatică şi ecologică nu are loc într-un viitor îndepărtat. Se întâmplă chiar aici şi chiar ACUM".
Greta mai scrie că dacă toată lumea ar trăi ca în Suedia, am avea nevoie de resursele a 4,2 planete Pământ pentru a trăi sustenabil şi nu există echitate socială între ţările dezvoltate din Europa şi cele subdezvoltate din Africa.
Mai transmite că obiectivele climatice stabilite în Acordul de la Paris ar fi doar o amintire foarte îndepărtată - "un prag pe care l-am fi depăşit cu mulţi, mulţi ani în urmă. Faptul că 3 miliarde de oameni consumă mai puţină energie, pe o bază anuală pe cap de locuitor, decât un frigider american standard vă dă o idee despre cât de departe suntem în prezent de echitatea globală şi de justiţia climatică.
Viziunea asupra lumii care domină este din Stockholm, Berlin, Londra, Madrid, New York, Toronto, Los Angeles, Sydney sau Auckland şi nu este atât de răspândită în Mumbai, Ngerulmud, Manila, Nairobi, Lagos, Lima sau Santiago.
Nordul global fură atât viitorul, cât şi prezentul", transmite Greta Thunberg.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: STUDIU Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern. Cercetătorii sunt îngrijoraţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace