Greta Thunberg este dezamăgită că liderii lumii nu mai depun eforturi pentru protejarea mediului şi ajutorarea ţărilor subdezvoltate

"Guvernele pot spune că fac tot ce pot pentru a opri criza climatică. Nu vă lăsaţi păcăliţi, poate că mai avem timp să schimbăm situaţia", susţine activista.

Urmărește
1221 afișări
Imaginea articolului Greta Thunberg este dezamăgită că liderii lumii nu mai depun eforturi pentru protejarea mediului şi ajutorarea ţărilor subdezvoltate

Hepta

"Poate că numele este problema. Schimbările climatice. Nu sună atât de rău. Cuvântul "schimbare" rezonează destul de plăcut în lumea noastră agitată. Indiferent cât de norocoşi suntem, există întotdeauna loc pentru îmbunătăţire. Apoi, există partea cu "clima". Din nou, nu sună atât de rău. Dacă trăiţi în multe dintre naţiunile cu emisii mari din emisfera nordică, ideea de "schimbare a climei" ar putea fi interpretată ca fiind exact opusul a ceea ce este înfricoşător şi periculos. O lume în schimbare. O planetă care se încălzeşte. Ce să nu-ţi placă? 

Poate că acesta este, în parte, motivul pentru care atât de mulţi oameni încă se gândesc la schimbările climatice ca la un proces lent, liniar şi chiar destul de inofensiv. Dar clima nu se schimbă pur şi simplu. Se destabilizează. Se destramă. Modelele şi ciclurile naturale delicat echilibrate, care reprezintă o parte vitală a sistemelor care susţin viaţa pe Pământ, sunt perturbate, iar consecinţele ar putea fi catastrofale. (...)Transformarea începe adesea încet", dar apoi începe să accelereze, avertizează activista pe The Guardian

Greta Thunberg mai adaugă că dezastrele naturale, precum incendiile de vegetaţie, uraganele, valurile de căldură, inundaţiile par din ce în ce mai puţin naturale

Ea l-a citat pe oceanograful şi climatologul german Stefan Rahmstorf care a scris că: "Avem suficientă gheaţă pe Pământ pentru a ridica nivelul mării cu 65 de metri - aproximativ înălţimea unei clădiri de 20 de etaje - şi, la sfârşitul ultimei ere glaciare, nivelul mării a crescut cu 120 de metri ca urmare a unei încălziri de aproximativ 5 grade Celsius".

"Luate împreună, aceste cifre ne oferă o perspectivă asupra forţelor cu care ne confruntăm. Creşterea nivelului mării nu va rămâne o chestiune de centimetri pentru foarte mult timp", transmite Greta, alarmată că stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte.

"Se pare că marea majoritate a oamenilor se pregăteau pentru un scenariu diferit, mai puţin urgent. O criză care ar fi avut loc peste câteva decenii în viitor. Şi totuşi, iată-ne aici. Criza climatică şi ecologică nu are loc într-un viitor îndepărtat. Se întâmplă chiar aici şi chiar ACUM".

Greta mai scrie că dacă toată lumea ar trăi ca în Suedia, am avea nevoie de resursele a 4,2 planete Pământ pentru a trăi sustenabil şi nu există echitate socială între ţările dezvoltate din Europa şi cele subdezvoltate din Africa. 

Mai transmite că obiectivele climatice stabilite în Acordul de la Paris ar fi doar o amintire foarte îndepărtată - "un prag pe care l-am fi depăşit cu mulţi, mulţi ani în urmă. Faptul că 3 miliarde de oameni consumă mai puţină energie, pe o bază anuală pe cap de locuitor, decât un frigider american standard vă dă o idee despre cât de departe suntem în prezent de echitatea globală şi de justiţia climatică.

Viziunea asupra lumii care domină este din Stockholm, Berlin, Londra, Madrid, New York, Toronto, Los Angeles, Sydney sau Auckland şi nu este atât de răspândită în Mumbai, Ngerulmud, Manila, Nairobi, Lagos, Lima sau Santiago.

Nordul global fură atât viitorul, cât şi prezentul", transmite Greta Thunberg. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici