Gripa porcină, mai periculoasă pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate infectate cu virusul gripei porcine A(H1N1) sunt expuse unui risc de patru ori mai mare de a suferi diverse complicaţii care necesită spitalizare şi prezintă o rată a mortalităţii peste medie, potrivit unui studiu american, publicat în revista medicală The Lancet.

Urmărește
293 afișări
Imaginea articolului Gripa porcină, mai periculoasă pentru femeile însărcinate

Gripa porcină, mai periculoasă pentru femeile însărcinate (Imagine: Mediafax Foto)

Femeile însărcinate care au contractat virusul în 2009 au fost spitalizate mai des, se afirmă în acest studiu, realizat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Şase femei însărcinate au decedat în urma complicaţiilor cauzate de această boală între 15 aprilie, data la care a fost semnalată gripa porcină în Statele Unite, şi 16 iunie. Aceste cazuri reprezintă 13% din cele 45 de decese cauzate de gripa porcină în această perioadă.

În total, 34 de femei însărcinate au contractat virusul şi 11 dintre acestea, adică o treime, au fost spitalizate. Cazurile femeilor însărcinate reprezintă 0,62% din totalul cazurilor îmbolnăvirilor de gripă porcină, confirmate sau suspectate.

"Toate aveau o stare bună de sănătate la început, dar apoi au dezvoltat o pneumonie virală, cu dificultăţi respiratorii, care necesită ventilare mecanică", au explicat experţii CDC. Tuturor femeilor însărcinate care au decedat nu le-au fost prescrise antivirale în timp util. CDC recomandă ca femeile însărcinate, suspectate de a fi infectate cu virusul gripei porcine, să fie supuse imediat unui tratament antiviral.

"În timpul sarcinii, se observă schimbări mecanice şi hormonale, în special la nivelul sistemelor cardiovascular, respirator şi imunitar", a explicat medicul Denise Jamieson, principalul autor al acestui studiu. "Capacitatea pulmonară se reduce, deoarece uterul câştigă în volum şi apasă deasupra diafragmei. Toate aceste modificări ale organismului le fac pe femeile însărcinate să fie mai uşor infectate de un anumit virus, în special de cel al gripei. Deoarece nu există încă un vaccin împotriva virusului H1N1, nu există deocamdată norme sanitare speciale pentru femeile însărcinate. Însă noi recomandăm femeilor însărcinate să se vaccineze împotriva gripei generale", a adăugat aceeaşi sursă.

Aceste recomandări referitoare la apariţia gripei datează încă din 2004, dar numai 15% dintre femeile însărcinate din Statele Unite se vaccinează contra gripei, în sezonul rece.

În timpul epidemiilor de gripă precedente, în 1918 şi 1957, rata mortalităţii a fost mult mai mare în rândul femeilor însărcinate, se subliniază în acelaşi studiu CDC.

Impactul pe care îl are această boală, de care suferă viitoarea mamă, asupra copilului, nu este încă foarte clar. "Pentru că cele mai multe dintre femeile examinate în acest studiu sunt încă însărcinate, ştim puţine lucruri despre efectele virusului H1N1 asupra fetusului", menţionează materialul din publicaţia britanică The Lancet.

Cinci dintre bebeluşii celor şase femei care au decedat din cauza gripei porcine s-au născut prin cezariană. Niciunul nu era infectat cu acest virus şi toţi cinci se simt bine. Doar unul dintre aceşti bebeluşi, născut prin cezariană la vârsta de 27 de săptămâni, cu 13 săptămâni înainte de termen, se află încă în spital, având totuşi o stare bună de sănătate.

Un singur fetus, în vârstă de 11 săptămâni, a decedat înaintea mamei sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici