Grup de celule nervoase care i-ar putea ajuta pe pacienţii cu paralizie să meargă din nou

  • Oamenii de ştiinţă au identificat un grup de celule nervoase care îi ajută pe pacienţii cu paralizie să se ridice în picioare şi să meargă din nou.
  • Cercetătorii spun că munca lor va deschide calea pentru tratamente eficiente.
Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului Grup de celule nervoase care i-ar putea ajuta pe pacienţii cu paralizie să meargă din nou

Grup de celule nervoase care i-ar putea ajuta pe pacienţii cu paralizie să meargă din nou

Aceste celule nervoase, sau neuroni, numite Vsx2, sunt prezente în trunchiul cerebral şi în măduva spinării şi s-a constatat că joacă un rol-cheie în recuperarea funcţiei motorii după o leziune a măduvei spinării.
 
Cercetătorii elveţieni au salutat descoperirile lor, publicate în revista Nature, ca fiind o "descoperire clinică".
 
Autorul studiului, Jordan Squair, care se ocupă de terapiile regenerative la Neurorestore, un centru înfiinţat de oamenii de ştiinţă din Elveţia pentru a dezvolta noi tratamente neurochirurgicale, a declarat: „Acest lucru deschide calea către tratamente mai bine direcţionate pentru pacienţii paralizaţi. Acum putem avea ca scop manipularea acestor neuroni pentru a regenera măduva spinării".
 
În cadrul studiului clinic, oamenii de ştiinţă au recrutat nouă participanţi cu paralizie severă sau completă cauzată de leziuni ale măduvei spinării, potrivit Independent.
 
Pacienţii au primit un tratament de stimulare electrică epidurală (EES), o terapie experimentală care îi ajută pe cei care îşi recapătă mişcările şi controlul pierdut.
 
Tratamentul EES presupune implantarea unui mic dispozitiv peste învelişul protector al măduvei spinării.
 
Cercetătorii au constatat că toţi pacienţii şi-au recăpătat sau şi-au îmbunătăţit rapid capacitatea de a merge în timpul tratamentului şi au prezentat îmbunătăţiri ale mobilităţii după cinci luni de tratament şi reabilitare.
 
Autorii au efectuat un set de experimente pe şoareci pentru a identifica neuronii asociaţi cu statul în picioare şi mersul după paralizie.
Ei au descoperit că neuronii Vsx2 - un subset al unei clase de neuroni numiţi V2a - sunt legaţi de restabilirea mersului după paralizie.
 
Atunci când au dezactivat aceşti neuroni la şoarecii cu leziuni ale măduvei spinării, creaturile au încetat să mai meargă.
 
Dar când acelaşi experiment a fost făcut pe şoareci sănătoşi, nu a avut niciun efect.
 
Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că neuronii Vsx2 joacă un rol crucial în recuperarea funcţiei motorii după o leziune a măduvei spinării, deşi aceşti neuroni nu sunt necesari pentru mersul la şoarecii sănătoşi.
 
Scriind în revista Nature's News And Views, Kee Wui Huang şi Eiman Azim, oameni de ştiinţă de la Salk Institute for Biological Studies din California, care nu au fost implicaţi în studiu, au declarat că rezultatele „sunt în concordanţă cu ideea că anumite tipuri de neuroni spinali care şi-au pierdut intrările de la creier după o leziune pot fi "redeşteptate" sau reproiectate pentru a restabili mişcarea dacă li se oferă combinaţia adecvată de stimulare şi reabilitare".
 
Autorul studiului, Jocelyne Bloch, neurochirurg la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV), a declarat: „Noul nostru studiu, în cadrul căruia nouă pacienţi din cadrul testului clinic au reuşit să recupereze un anumit grad de funcţie motorie datorită implanturilor noastre, ne oferă o perspectivă valoroasă asupra procesului de reorganizare a neuronilor din măduva spinării”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici