- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.05.2010, 17:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hepatita C poate fi depistată cu un simplu test
Hepatita C, care afectează unu din 12 oameni, poate fi depistată cu un simplu test, pe care fiecare român şi-l poate cumpăra din farmacie, întrucât identificarea timpurie a acestei maladii grave care afectează adultul cu vârste între 30 şi 44 de ani ar reduce suferinţa şi costurile tratamentelor.
Urmărește
39482 afișări
Hepatita C poate fi depistată cu un simplu test (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Testul poate fi cumpărat din farmacie, cu 20 de lei, iar în funcţie de rezultat, care indică dacă o persoană a trecut prin infecţia cu virusul hepatitic C, pot fi continuate investigaţiile.
Specialiştii au explicat marţi în ajunul Zilei Mondiale a Hepatitei, sărbătorită în întreaga lume sub sloganul ,"Sunt eu numărul 12?", implicaţiile acestei maladii de care suferă unu din 12 oameni, dar care poate fi prevenită şi tratată.
În acest sens, profesorul Adrian Streinu-Cercel a spus că, în premieră pentru România, au fost prezentate studii privind prevalenţa, incidenţa şi atitudinile faţă de boală, tratament şi acces la tratament. Studiile au fost realizate la nivel regional şi local, în anul 2009, cu sprijinul Merck Sharp&Dohme (MSD), în Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Obiectivul cercetării a constat în realizarea unei evaluări epidemiologice şi economice a efectelor virusului Hepatitei C.
"Un astfel de studiu este extrem de util având în vedere faptul că discutăm despre o boală pentru care estimările nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important în creşterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C. Studiul a evidenţiat faptul că, în toate ţările supuse analizei, incidenţa infecţiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicată în grupul de vârstă 30 - 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic", a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel.
În România, tratamentul pentru hepatita cronică B sau C este compensat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru a intra în schema de tratament, pe baza dosarului medical pacienţii intră pe listele de aşteptare.
"Accesul la tratament pentru hepatita cronică B sau C s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Spre exemplu, prin comparaţie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durată maximă a aşteptării de 2 - 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009)", a spus profesorul Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.
Hepatita C este o boală virală infecţioasă, cauzată de virusul hepatitei C (VHC), care se manifestă prin inflamarea ficatului.
Boala se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin fluide corporale, de la mamă la făt (în timpul sarcinii sau al naşterii), prin utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic care vin în contact cu sângele infectat şi care sunt nesterilizate corect. De asemenea, hepatita C se poate transmite prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură), prin realizarea de piercinguri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile, înţeparea sau tăierea accidentală cu instrumentar care are sânge infectat pe el (în cazul personalului medical), precum şi prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată.
În cazul hepatitei C nu există vaccin, iar 60-70 la sută din cazuri sunt asimptomatice.
Estimările arată că aproximativ un milion de români ar fi infectaţi cu virusul hepatitei C. În România, tratamentul injectabil este compensat sută la sută, iar cel oral este compensat 25% de Casa Naţională de Asigurări de sănătate (CNAS), restul fiind suportat de companiile farmaceutice.
O parte din testele de laborator nu sunt acoperite de CNAS, sub unu la sută dintre cei infectaţi având acces la tratament în fiecare an, respectiv 4.500 de pacienţi pe an.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe