- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (16.11.2009, 16:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hipnoza are efecte "reale" asupra creierului
Hipnoza are efecte "reale" asupra creierului, care pot fi observate şi cu ajutorul tehnicilor de imagistică cerebrală, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea Hull, al căror studiu a fost publicat în revista Consciousness and Cognition, informează bbc.co.uk.
Urmărește
429 afișări
Hipnoza are efecte "reale" asupra creierului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul, realizat pe voluntari hipnotizaţi, a relevat o activitate scăzută în acele zone ale creierului asociate cu visarea cu ochii deschişi.
Acest model de activitate cerebrală nu a fost înregistrat la persoanele care au participat la acest test, dar care nu au putut fi hipnotizate.
O parte a psihologilor consideră că acest studiu sprijină teoria potrivit căreia hipnoza "ordonă" creierului să fie deschis la sugestii şi lucruri noi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Hipnoza este tot mai des folosită pentru a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat sau să piardă în greutate, iar specialiştii recomandă autorităţilor din domeniul sănătăţii din Marea Britanie să o considere o terapie ce poate fi eficientă împotriva sindromului colonului iritabil.
Nu este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă au încercat să folosească imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a monitoriza activitatea cerebrală a pacienţilor aflaţi sub hipnoză. Echipa de cercetători de la Universitatea Hull a declarat că aceste teste au fost efectuate în timp ce pacienţilor li se cerea să îndeplinească anumite sarcini, nefiind deci clar dacă schimbările din creier erau o consecinţă a efectuării acelor sarcini sau a efectelor hipnozei.
În cel mai recent studiu, cercetătorii au testat mai întâi felul în care oamenii răspund la hipnoză şi au selecţionat 10 indivizi care erau "foarte deschişi la sugestii" şi alte şapte persoane care nu au răspuns acestei tehnici, care nu i-a ajutat decât să se relaxeze.
Voluntarilor li s-a cerut să execute anumite sarcini în timpul şedinţei de hipnoză, precum ascultarea unei melodii care nu exista. Fără ca ei să ştie, activitatea cerebrală a acestora a fost monitorizată în timpul pauzelor dintre diversele sarcini primite.
În grupul persoanelor "foarte deschise la sugestii", cercetătorii au constatat o activitate scăzută în acea parte a creierului implicată în procesul de visare cu ochii deschişi.
Una dintre teoriile despre modul în care hipnoza acţionează, sprijinită de aceste rezultate, susţine că, prin oprirea activităţii cerebrale din partea creierului asociată cu visarea cu ochii deschişi, organul poate să se concentreze mai bine asupra celorlalte activităţi.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est