- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.03.2023, 20:44)
- Alexandru Stan
Histerectomie - ce pot păţi femeile dacă şi-au îndepărtat uterul pe cale chirurgicală
Urmărește
84754 afișări
Sursa Foto - Johns Hopkins Medicine
O ruptură vaginală a părţii superioare (în engleză Vaginal Cuff, în română nu există traducere oficială, dar Google Translate şi Bing AI îl traduc ca manşetă vaginală) este o complicaţie rară, dar gravă, de pe urma histerectomiei, care poate fi de trei feluri:
- Histerectomie parţială (histerectomie subtotală) - este extirpat doar corpul uterin (scoaterea uterului);
- Histerectomie totală - sunt înlăturate atât uterul, cât şi cervixul (extirpare uter şi col uterin);
- Histerectomie radicală (histerectomie totală cu anexectomie bilaterală) - sunt înlăturate uterul, cervixul, unul sau ambele ovare şi trompele uterine.
Histerectomia este o intervenţie recomandată în cazul afecţiunilor grave asupra aparatului reproducător feminin, precum cancerul de col uterin, ovarian, endometrial, fibrom uterin, prolaps uterin, endometrioza, adenomioza şi dureri cronice pelvine şi sângerări vaginale anormale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Se produce complicaţii - prolaps, fistule, incontinenţă urinară, dureri cronice, dereglări la nivelul organelor pelviene şi problemele intestinale.
Odată ce uterul a fost îndepărtat, intestinele se deplasează în jos şi ocupă spaţiul ocupat anterior de uter, ceea ce poate produce o ruptură totală sau parţială a părţii superioare a vaginului.
Dacă ruptura este mare sau există complicaţii suplimentare, poate apărea evisceraţia intestinală, adică ieşirea intestinului prin rana deschisă în cavitatea vaginală.
Simptomele unei rupturi pot include:
- sângerare vaginală abundentă sau neobişnuită
- durere abdominală sau pelvină severă
- febră sau frisoane
- senzaţia că un obiect iese din vagin
Cauzele unei rupturi pot fi:
- activitatea sexuală prea timpurie după histerectomie (înainte de vindecarea completă a manşetei)
- constipaţia cronică sau tusea care cresc presiunea în abdomen
- infecţiile care slăbesc ţesutul cicatrizat
- radioterapia care afectează vindecarea rănii
- factorii genetici sau imunologici care influenţează calitatea ţesutului
Tratamentul unei rupturi a manşetei vaginale depinde de severitatea şi localizarea acesteia. În unele cazuri, ruptura se poate vindeca singură cu repaus şi antibiotice.
În alte cazuri, poate necesita o intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru a repara rana şi a preveni complicaţiile mai grave, cum ar fi infecţia sau peritonita.
Prevenirea unei rupturi a manşetei vaginale implică respectarea recomandărilor medicului după histerectomie, cum ar fi:
- evitarea activităţii sexuale timp de cel puţin opt săptămâni după operaţie
- menţinerea unui tranzit intestinal regulat
- evitarea laxativelor care pot irita partea superioara a vaginului
- controlarea tusei cronice cu medicamente adecvate
- evitarea ridicării de obiecte grele sau a exerciţiilor fizice intense care pot pune presiune pe zona pelvină
O ruptură vaginală este o afecţiune serioasă care necesită îngrijire medicală imediată.
Dacă persoanele în cauză observă oricare dintre simptomele menţionate mai sus, trebuie să contacteze urgent medicii sau să se deplaseze la cel mai apropiat spital.
Cu cât ruptura este diagnosticată şi tratată mai repede, cu atât sunt mai mari şansele de recuperare şi evitare a complicaţiilor, potrivit Health Digest.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump