Ideea de bază a studiului este aceea că plantele pot fi modificate genetic pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor.
Astfel, şoarecii predispuşi la cancer care au fost hrăniţi cu aceste tomate purpurii au trăit mult mai mult decât cei care au primit o dietă standard, care conţinea sau nu tomate obişnuite, a explicat Cathie Martin, conducătorul grupului de cercetători de la John Innes Center, autorii acestui studiu.
"Efectul a fost mult mai mare decât ne aşteptam", a mărturisit Martin.
Studiul s-a bazat pe antocianine, un tip de antioxidanţi care se găsesc în mure şi în coacăze şi care scad riscul de apariţie a cancerului, maladiilor cardiace şi a unor afecţiuni neuronale.
Specialiştii sunt de părere că oamenii nu consumă suficiente astfel de fructe de grădină.
Folosind anumite gene care contribuie la pigmentarea în roşu închis a murelor şi coacăzelor, cercetătorii au descoperit că pot să obţină o varietate de tomate care produce antocianine, substanţa dând legumelor o nuanţă violetă.
Şoarecii care au fost hrăniţi cu aceste roşii au trăit, în medie, 182 de zile, comparativ cu media de 142 de zile a celor care au avut o dietă standard.
"Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi acest lucru ne face să credem că, printr-o schimbare de dietă, se poate îmbunătăţi starea de sănătate a animalelor, poate chiar şi a oamenilor", a declarat Martin.
Cercetătorii au precizat că sunt încă departe de a obţine un medicament de uz uman, dar că următoarea etapă a programului lor de cercetare va consta în descoperirea mecanismului prin care antioxidanţii distrug tumorile canceroase.