- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (07.01.2009, 19:01)
Hormonul care suprimă senzaţia de foame ar putea fi folosit pentru tratarea obezităţii
Leptina, un hormon care suprimă senzaţia de foame a persoanelor sănătoase, ar putea fi la fel de eficient şi în cazul persoanelor obeze, prin intermediul unor medicamente care există deja pe piaţă, potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul Cell Metabolism.
Urmărește
289 afișări
Hormonul care suprimă senzaţia de foame ar putea fi folosit pentru tratarea obezităţii
Descoperirea în urmă cu 10 ani a acestui hormon care reglează nivelul rezervelor de grăsime din organism a trezit multe speranţe în rândul comunităţii oamenilor de ştiinţă, care încercau de multă vreme să conceapă o metodă eficientă de luptă împotriva obezităţii.
Euforia comunităţii ştiinţifice a dispărut la fel de repede cum a apărut, după ce medicii au constatat că hormonul - leptina - este ineficientă în cazul persoanelor obeze, deoarece acestea au dezvoltat o anumită rezistenţă la această moleculă.
"Cei mai mulţi dintre obezi sunt rezistenţi la leptină, iar creierul lor blochează efectele ei", a declarat Umut Ozcan, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, din statul american Massachussets.
Timp de mai mulţi ani, companiile farmaceutice şi laboratoarele universitare au căutat un medicament capabil să sensibilizeze creierul persoanelor obeze la acţiunea leptinei, însă fără succes. Însă, după ce echipa doctorului Ozcan a început să trateze şoareci obezi fie cu medicamentul Buphenyl (4-PBA), fie cu acid cutaurursodeoxicolic (TUDCA), cercetătorii au reuşit să obţină o sensibilizare a creierelor animalelor cu până la de zece ori mai mare.
Toţi şoarecii au pierdut în greutate, chiar dacă au continuat să se hrănească cu alimente bogate în grăsimi.
Cele două medicamente, Buphenyl şi TUDCA, au obţinut deja avizul favorabil al Food and Drug Administration, agenţia federală americană de autorizare a medicamentelor şi produselor alimentare.
Buphenylul este prescris în prezent pentru tratarea disfuncţiilor ficatului şi a fibrozei chistice. TUDCA este folosit de multe secole în medicina chineză tradiţională, fiind utilizat în prezent în tratarea anumitor afecţiuni hepatice. Cele două substanţe fac obiectul unor cercetări ce vizează folosirea lor în tratamentul maladiilor neuronale, precum Alzheimer şi Huntington.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe