„LHC a devenit, astăzi (luni, n.r.), cel mai puternic accelerator de particule, după ce a accelerat cele două fascicule de protoni la o energie de 1,18 teraelectronvolţi (TeV), la primele ore ale dimineţii„, se indică în comunicatul emis de CERN.
„E fantastic. Totuşi, vom continua să avansăm pas cu pas şi mai avem multe de făcut înainte de a putea spune că facem fizică în 2010. Îmi voi păstra şampania la rece până atunci”, a declarat Rolf Heuer, directorul general CERN.
Până în prezent, recordul a fost deţinut de un concurent al CERN, institutul FERMILAB din Chicago (Statele Unite), care reuşise să atingă o viteză de 0,98 TeV, în anul 2001.
În 2010, CERN are ca obiectiv creşterea energiei fasciculelor de protoni, pregătind o coliziune la energia de 7 TeV (3,5 TeV pentru fiecare fascicul), această valoare reprezentând de trei ori şi jumătate puterea maximă a acceleratorului deţinut de institutul american FERMILAB.
Operat de Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN), LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume şi va crea condiţii similare momentelor de după Big Bang.