Hubble a fotografiat cele mai îndepărtate galaxii cunoscute - GALERIE FOTO

Telescopul spaţial Hubble a captat pe peliculă cele mai îndepărtate colţuri ale Universului descoperite până în prezent, reuşind să fotografieze cele mai îndepărtate galaxii cunoscute, potrivit unui studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomy Society.

Urmărește
712 afișări
Imaginea articolului Hubble a fotografiat cele mai îndepărtate galaxii cunoscute - GALERIE FOTO

Galaxia NGC 6240 din constelaţia Ofiucus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bbc.co.uk, fotografiile au fost realizate de Wide Field Camera 3 (WFC3), aflată la bordul telescopului Hubble.

Această cameră foto deosebit de sensibilă poate să detecteze lumina stelară provenind de la obiecte aflate la distanţe uriaşe, această lumină fiind "întinsă" din cauza expansiunii Universului.

Specialiştii care au analizat aceste imagini susţin că galaxiile surprinse pe pelicula fotografică sunt cele mai îndepărtate observate vreodată de către oameni.

Camera WFC3 a fost plasată la bordul telescopului Hubble în timpul misiunii spaţiale de renovare a acestuia, realizată de astronauţii americani prezenţi la bordul navetei Atlantis, în timpul acestui an.

Camera este sensibilă la lumina infraroşie, care are o lungime de undă de două ori mai mare decât lumina vizibilă şi nu poate fi detectată de ochiul uman. Ea a primit numele de "dincolo de roşu".

Unele dintre noile imagini transmise de Hubble provin dintr-o regiune a Universului cunoscută sub denumirea de Hubble Ultra Deep Field.

Telescopul Hubble, plasat pe orbită în 1990, a fost complet modernizat, fiind în prezent "mai puternic ca niciodată", dotat cu echipamente tehnice de ultimă generaţie, care îi vor permite să rămână operaţional până în deceniul următor, consideră experţii NASA.

Noile instrumente de la bordul telescopului îmbunătăţesc considerabil capacităţile sale de observare, scrutând profunzimile universului într-o gamă largă a spectrului luminos, de la razele ultraviolete la cele ultraroşii.

Cele două instrumente noi, adăugate la bordul lui Hubble în luna mai, sunt o cameră video cu spectru larg de acţiune şi un spectrograf - Cosmic Origins Spectograph (COS), conceput pentru a studia structura universului şi pentru a înţelege mai bine modul de formare a galaxiilor.

Telescopul Hubble este rezultatul colaborării dintre Agenţia spaţială americană (NASA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi a schimbat complet viziunea asupra astronomiei mondiale. Acesta a fost lansat pe orbită de naveta Discovery, la o altitudine de 600 de kilometri, pe 25 aprilie 1990.

Hubble a transmis peste 750.000 de imagini din univers şi milioane de date ştiinţifice, deschizând o nouă eră în astronomie.

Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vârsta universului - 13,7 miliarde de ani.

Succesorul său, telescopul spaţial James Webb, va fi lansat în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici