- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.10.2012, 22:00)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Implanturi electronice care se dezintegrează în organism, create de cercetătorii americani
Cercetătorii americani au creat o serie de cipuri electronice cu o durată de viaţă limitată, care se dezintegrează după ce au fost implantate în organism.
Urmărește
506 afișări
Implanturi electronice care se dezintegrează în organism, create de cercetătorii americani (Imagine: Lucian Alecu/Arhiva Mediafax Foto)
"În general, componentele electronice sunt concepute pentru a fi rezistente şi pentru a nu se degrada cu timpul, dar noi am căutat exact contrariul", a declarat Fiorenzo Omenetto, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts. "Cipurile electronice pe care noi le producem sunt special concepute pentru a se dezintegra în mod natural în corp după un anumit timp", a adăugat profesorul Omenetto, informează lefigaro.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Cu ajutorul a peste 20 de savanţi de la alte universităţi americane, cercetătorul italian a dovedit, potrivit studiului său publicat în revista Science, că este posibil să se implanteze un microcircuit electronic sub pielea unui şoarece, cu scopul de a verifica funcţiile sale vitale, înainte de a se dizolva apoi singur, după trei săptămâni, în organismul animalului.
Cipurile testate erau foarte simple şi aveau rolul de a elibera cu regularitate doze mici de substanţe antibacteriene peste anumite răni pe cale de cicatrizare. "Ne putem imagina tot felul de senzori şi dispozitive electronice implantabile în organism, ca de exemplu un cip implantat în apropiere de o fractură, care ajută osul să se sudeze la loc şi care permite monitorizarea procesului de vindecare", a explicat Fiorenzo Omenetto.
Compuşii electronici biodegradabili sunt produşi pe baza unor pelicule foarte fine de siliciu, peste care sunt turnate straturi din metale bine tolerate de organism, precum magneziu. "Jonglând cu grosimea stratului de metal, putem controla degradarea dispozitivului în timp", a explicat cercetătorul italian. Întregul circuit electronic este înconjurat cu un strat fin de polimeri obţinuţi din mătase, ale căror structuri se pot degrada mai repede sau mai lent la contactul cu fluidele din corp. Degradarea mătăsii poate să se facă aproape instantaneu sau după câţiva ani.
Producţia acestui tip de mătase foarte specială este specialitatea laboratorului coordonat de profesorul Omenetto. Dizolvând coconul de mătase cu multă sare, se poate izola fibroina, principala proteină din structura firului de mătase. Astfel, pot fi obţinute apoi pelicule transparente, suple şi biodegradabile, ca şi fibre optice capabile să transmită date informatice. Oamenii de ştiinţă lucrează deja la o serie de compuşi mai complecşi decât cei testaţi pe şoareci şi speră să încheie parteneriate cu diverse companii industriale pentru a lansa alte aplicaţii comerciale.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe