- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.10.2012, 22:00)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Implanturi electronice care se dezintegrează în organism, create de cercetătorii americani
Cercetătorii americani au creat o serie de cipuri electronice cu o durată de viaţă limitată, care se dezintegrează după ce au fost implantate în organism.
Urmărește
506 afișări
Implanturi electronice care se dezintegrează în organism, create de cercetătorii americani (Imagine: Lucian Alecu/Arhiva Mediafax Foto)
"În general, componentele electronice sunt concepute pentru a fi rezistente şi pentru a nu se degrada cu timpul, dar noi am căutat exact contrariul", a declarat Fiorenzo Omenetto, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts. "Cipurile electronice pe care noi le producem sunt special concepute pentru a se dezintegra în mod natural în corp după un anumit timp", a adăugat profesorul Omenetto, informează lefigaro.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cu ajutorul a peste 20 de savanţi de la alte universităţi americane, cercetătorul italian a dovedit, potrivit studiului său publicat în revista Science, că este posibil să se implanteze un microcircuit electronic sub pielea unui şoarece, cu scopul de a verifica funcţiile sale vitale, înainte de a se dizolva apoi singur, după trei săptămâni, în organismul animalului.
Cipurile testate erau foarte simple şi aveau rolul de a elibera cu regularitate doze mici de substanţe antibacteriene peste anumite răni pe cale de cicatrizare. "Ne putem imagina tot felul de senzori şi dispozitive electronice implantabile în organism, ca de exemplu un cip implantat în apropiere de o fractură, care ajută osul să se sudeze la loc şi care permite monitorizarea procesului de vindecare", a explicat Fiorenzo Omenetto.
Compuşii electronici biodegradabili sunt produşi pe baza unor pelicule foarte fine de siliciu, peste care sunt turnate straturi din metale bine tolerate de organism, precum magneziu. "Jonglând cu grosimea stratului de metal, putem controla degradarea dispozitivului în timp", a explicat cercetătorul italian. Întregul circuit electronic este înconjurat cu un strat fin de polimeri obţinuţi din mătase, ale căror structuri se pot degrada mai repede sau mai lent la contactul cu fluidele din corp. Degradarea mătăsii poate să se facă aproape instantaneu sau după câţiva ani.
Producţia acestui tip de mătase foarte specială este specialitatea laboratorului coordonat de profesorul Omenetto. Dizolvând coconul de mătase cu multă sare, se poate izola fibroina, principala proteină din structura firului de mătase. Astfel, pot fi obţinute apoi pelicule transparente, suple şi biodegradabile, ca şi fibre optice capabile să transmită date informatice. Oamenii de ştiinţă lucrează deja la o serie de compuşi mai complecşi decât cei testaţi pe şoareci şi speră să încheie parteneriate cu diverse companii industriale pentru a lansa alte aplicaţii comerciale.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36