Implanturile mamare pot să provoace forme rare de cancer

Protezele mamare din silicon sporesc riscul de apariţie al unor forme rare de cancer al sistemului limfatic (ALCL), potrivit unui studiu olandez publicat miercuri în Journal of the American Medical Association.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Implanturile mamare pot să provoace forme rare de cancer

Implanturile mamare pot să provoace forme rare de cancer

Echipa cercetătorilor olandezi condusă de Daphne de Jong de la The Netherlands Cancer Institute din Amsterdam au analizat posibila legătură dintre cancer şi implanturile de silicon după ce au identificat două paciente care sufereau de ALCL.

Tumorile erau amplasate în zona înconjurătoare implanturilor de silicon.

Baza de date olandeză a identificat 11 femei, a căror medie de vârstă este de 40 de ani, care au fost diagnosticate cu ALCL la nivel mamar, între 1990 şi 2006.

Fiecare pacient a fost comparat cu ceilalţi pacienţi, în funcţie de vârstă, de anul punerii diagnosticului şi de tipul de cancer mamar limfatic.

Cinci dintre pacientele care suferă de ALCL au suferit intervenţii chirurgicale de implant mamar în ambii sâni. În toate cele cinci cazuri, implanturile au fost realizate din motive cosmetice.

Cea mai răspândită formă de cancer limfatic din grupul de studiu a fost limfomul celular de tip B, urmat de limfomul asociat mucoasei ţesutului limfoid.

Doar unul din 35 pacienţi şi-a făcut implant mamar înainte de a fi diagnosticat cu limfom. Cercetătorii au calculat că riscul de apariţie a ALCL mamar cauzat de protezele de silicon din motive estetice a fost de 18,2.

Cu toate acestea, riscul total de apariţie al ALCL este foarte mic, autorii studiului ajungând la concluzia că doar 0,1 - 0,3 femei din 100.000 cu implanturi mamare vor fi atinse de această maladie.

"Aceste descoperiri trebuie să fie considerate doar ca nişte ipoteze preliminarii şi nu sunt suficient de puternice pentru a afirma cu certitudine că implanturile mamare conduc la cancer limfatic", au declarat Andrew M. Evens şi C. H. Chiu de la Northwestern University din Chicago.

Ţinând cont că siliconul este imunogen, sunt necesare teste suplimentare pentru evaluarea legăturii dintre silicon şi cancerul mamar.

Aceste studii "trebuie să fie urmărite cu atenţie, completate cu date statistice suficiente şi informaţii despre ceilalţi factori", au concluzionat Evens şi Chiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici