- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (22.12.2010, 12:30)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În Africa trăiesc două specii de elefant
În Africa trăiesc două specii de elefant, nu una singură, au anunţat, miercuri, oamenii de ştiinţă americani şi britanici, confirmând astfel bănuielile specialiştilor, cele două tipuri de pahiderme având un aspect fizic diferit.
Urmărește
2217 afișări
În Africa trăiesc două specii de elefant (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Folosind tehnicile de secvenţiere a genomului, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Statele Unite şi de la Universitatea York din Marea Britanie au confirmat faptul că elefantul african de savană şi elefantul african de pădure (a cărui talie este puţin mai mică) nu fac parte din aceeaşi specie - aşa cum au crezut mult timp oamenii de ştiinţă -, ci sunt de fapt "verişori" îndepărtaţi, care s-au separat dintr-un strămoş comun, în urmă cu peste două milioane de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Studiul nostru a relevat faptul că elefantul de pădure şi elefantul de savană sunt rude foarte îndepărtate, nu doar două subspecii dintr-o populaţie de animale ce aparţin aceleiaşi specii", a declarat Alfred Roca de la Universitatea Illinois, coautor al acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică PLoS Biology.
Cercetătorii au comparat codurile genetice ale elefantului modern din Africa şi din Asia cu cele prelevate de la două specii dispărute - mamutul lânos şi mastodontul american.
"Descoperirea surprinzătoare constă în faptul că elefantul de pădure şi elefantul de savană din Africa - despre care mult timp s-a crezut că fac parte din aceeaşi specie - sunt la fel de diferiţi precum sunt elefanţii asiatici de mamuţi", a declarat David Reich de la Harvard Medical School din Boston, coautor al studiului.
Elefantul african de pădure şi elefantul african de savană diferă foarte mult în ceea ce priveşte mărimea. Elefantul de savană este de aproape două ori mai mare decât elefantul de pădure, cântărind între şase şi şapte tone şi având o înălţime de 3,5 metri până la omoplat, fiind cu aproape un metru mai înalt decât elefantul de pădure.
Chiar şi aşa, mulţi oameni de ştiinţă au crezut că cele două populaţii de elefanţi africani fac parte din aceeaşi specie, unul dintre argumente fiind acela că cele două specii se pot împerechea şi pot produce urmaşi.
Această ipoteză este însă falsă, a declarat profesorul Michi Hofreiter, un expert newyorkez în studiul ADN-ului străvechi.
"Separarea celor două specii s-a produs cam în aceeaşi perioadă în care a avut loc separarea elefantului asiatic de mamutul lânos. Separarea dintre elefantul african de savană şi elefantul african de pădure s-a produs într-un moment aproape la fel de străvechi ca acela în care omul s-a desprins de maimuţe", afirmă Hofreiter.
Alfred Roca a explicat faptul că, prin analiza genomului mastodontului american - un verişor îndepărtat al celorlalte specii -, cercetătorii au putut să identifice momentul în care s-au produs aceste desprinderi evolutive.
În practică, rezultatele acestui studiu îi obligă pe experţi să gândească în mod diferit programele de conservare a celor două specii de elefant african.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe