Studiul a a examinat relaţia dintre depresie şi activitatea serotoninei la mii de oameni.
„Mulţi oameni iau antidepresive pentru că au fost convinşi să creadă că depresia lor are o cauză biochimică, dar această nouă cercetare sugerează că această credinţă nu este fundamentată pe dovezi”, a declarat profesorul Joanna Moncrieff, autorul principal al studiului.
Serotonina, o substanţă chimică care joacă un rol enorm în starea de spirit, somn, digestie şi alte funcţii ale corpului, a fost considerată principala cauză a depresiei timp de mulţi ani.
Prin urmare, pacienţilor li s-au prescris sedative pentru a creşte nivelul acestei substanţe chimice în creier.
Dr. Mark Horowitz, co-autor al studiului şi un psihiatru de formare şi cercetător clinic în psihiatrie la UCL şi NELFT, a spus că ar putea exista o legătură între depresie şi evenimentele traumatice ale vieţii.
„Un aspect interesant din studiile pe care le-am examinat sunt efectele adverse în depresie, sugerând că starea de spirit scăzută este un răspuns la viaţa oamenilor şi nu poate fi rezumată la o simplă ecuaţie chimică”, a spus Dr. Horowitz.
Potrivit cercetărilor, evenimentele stresante sau traumatizante din trecut cresc foarte mult riscul de depresie la oameni, transmite Geo News.
Cu cât o persoană are mai multe experienţe negative în viaţă, cu atât este mai predispusă la depresie.
Studiul a fost publicat în revista Molecular Psychiatry .
Moncrieff şi Dr. Horowitz efectuează cercetări în desfăşurare cu privire la modul de a opri treptat administrarea de antidepresive fără simptome severe de sevraj.