Camera de apel a OEB a respins, joi, recursul unui institut american de cercetare, Wisconsin Alumni Research Foundatioin (WARF), care a cerut, încă din 1995, să i se acorde un brevet european care să-i protejeze metoda de stocare pe termen lung a celulelor suşă prelevate din embrioni umani. Această metodă este brevetată în Statele Unite.
OEB, care are sediul la Munchen şi acordă brevete pentru 34 de state europene, a refuzat, în 2004, să acorde acest brevet institutului american. WARF şi James Thomson, cercetătorul în biologia celulară care a inventat această metodă, au făcut recurs, dar nu au avut câştig de cauză.
În noiembrie 2007, James Thomson a fost extrem de mediatizat în lumea ştiinţifică prin lucrările sale care au condus la obţinerea de celule suşă ce au fost prelevate din epiderma umană şi nu din embrioni.
Pentru a respinge cererea de eliberare a brevetului înaintată în 1995, juriştii OEB s-au bazat pe faptul că CBE – Convenţia privind eliberarea brevetelor europene – interzice "folosirea embrionilor umani în scopuri industriale şi comerciale".