- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- Bucureşti, (16.04.2012, 13:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălzire globală sau mini iarnă glaciară? Unde s-au mărit gheţarii
Sateliţii francezi au fotografiat o regiune a Asiei în care gheţarii chiar s-au mărit în ultimii zece ani, contrar teoriei încălzirii globală. Descoperirea ridică semne de întrebare oamenilor de ştiinţă pentru că în alte zone ale Asiei şi în restul lumii, gheţarii se micşorează.
Urmărește
1835 afișări
Încălzire globală sau mini iarnă glaciară? Unde s-au mărit gheţarii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Regiunea Karakorum, unde se găseşte şi al doilea cel mai înalt vârf al lumii, K2, a avut o evoluţie surprinzătoare în ultimii ani, informează Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă francezi ai Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică au observat, prin imaginile redate de sateliţi, că gheţarii au crescut în dimensiuni cu 0.11 - 0.22 metri pe an faţă de fotografiile făcute în 1999 şi 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
O mare parte din zona Karakorum este inaccesibilă şi cercetătorii se pot baza doar pe imaginile oferite de sateliţi.
Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce această zonă a Himalayei nu se aliniază cu tendinţele globale. Din studii anterioare, s-a constatat în alte părţi ale lumii, că în regiuni foarte reci, cum este şi Karakorum, schimbările climatice pot provoca precipitaţii suplimentare, care apoi îngheaţă şi se adaugă la masa de gheaţă.
Conducătorul studiului, Julie Gardelle, a recunoscut că încă nu are un răspuns la fenomenul din Asia. ”Nu ştim cu adevărat motivul. Acum credem că este din cauza climatului specific al regiunii pentru că au existat măsurători meteorologice care au arătat creşterea precipitaţiilor iarna. Dar în momentul ăsta e doar o presupunere”, a spus ea.
Unul dintre profesorii Universităţii Exeter, din Marea Britanie, Stephan Harrison, consideră că în acest fel răspund gheţarii din Karakorum la ”diversitatea însemnată a climei globale”.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe