- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.09.2009, 18:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălzirea Arcticii, sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei
Procesul de încălzire a Arcticii, început în secolul al XX-lea, marchează sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei şi a fost, probabil, provocat de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
89 afișări
Încălzirea Arcticii, sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Analizând straturile sedimentare din fostele lacuri, inelele de creştere ale arborilor, calotele de gheaţă şi alţi indicatori, cercetătorii au putut să reconstituie evoluţia climei şi a temperaturilor din zona arctică din ultimii 8.000 de ani, iar pentru ultimii 2.000 de ani au putut să realizeze reconstituiri pe decenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
Vreme schimbătoare în România până în prima parte a lunii decembrie
-
Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Budapesta
În cursul ultimilor 8.000 de ani, Arctica a primit tot mai puţină energie solară în timpul verii, răcindu-se cu circa 0,2 grade Celsius în fiecare mileniu, iar acest fenomen este explicabil printr-o schimbare a axei de rotaţie a Terrei.
Această tendinţă s-a inversat, însă, după 1900, anul care a marcat începutul creşterii temperaturilor, potrivit acestui model de analiză a climei. Procesul de încălzire a fost marcat de un ritm accelerat după 1950, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultimii 2.000 de ani pentru Arctica. În prezent, temperatura Arcticii este cu 1,2 grade Celsius mai ridicată decât în 1900.
"Cantitatea de energie primită de la Soare în secolul al XX-lea continuă să scadă, dar temperatura a crescut pentru prima oară în ultimii 2.000 de ani", a explicat Nicolas McKay, de la Universitatea Arizona, unul dintre autorii studiului. "Secolul al XX-lea este primul în timpul căruia cantitatea de energie solară nu mai reprezintă factorul care determină temperatura Arcticii", a adăugat acelaşi cercetător.
Terra continuă să se îndepărteze de Soare şi se află în prezent la o distanţă mai mare faţă de acum 2.000 de ani, a explicat Gifford Miller, profesor de climatologie la Institutul de cercetări alpine şi arctice din Boulder, unul dintre coautorii studiului.
Precedentele studii au demonstrat o creştere a temperaturilor de trei ori mai rapidă în secolul al XX-lea, în zona Arcticii, comparativ cu oricare altă zonă din emisfera nordică.
Procesul de încălzire este accelerat şi din cauza faptului că în Arctica există tot mai puţină zăpadă şi gheaţă care să reflecte energia solară. Apa şi solul din zona Arcticii absorb căldura solară şi contribuie la creşterea temperaturilor.
Autorii studiului consideră că încălzirea Arcticii va avea consecinţe asupra întregii planete, odată cu topirea banchizelor şi creşterea nivelului apelor oceanice.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe