- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.09.2009, 18:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălzirea Arcticii, sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei
Procesul de încălzire a Arcticii, început în secolul al XX-lea, marchează sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei şi a fost, probabil, provocat de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
89 afișări
Încălzirea Arcticii, sfârşitul unui ciclu de 8.000 de ani de răcire a planetei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Analizând straturile sedimentare din fostele lacuri, inelele de creştere ale arborilor, calotele de gheaţă şi alţi indicatori, cercetătorii au putut să reconstituie evoluţia climei şi a temperaturilor din zona arctică din ultimii 8.000 de ani, iar pentru ultimii 2.000 de ani au putut să realizeze reconstituiri pe decenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În cursul ultimilor 8.000 de ani, Arctica a primit tot mai puţină energie solară în timpul verii, răcindu-se cu circa 0,2 grade Celsius în fiecare mileniu, iar acest fenomen este explicabil printr-o schimbare a axei de rotaţie a Terrei.
Această tendinţă s-a inversat, însă, după 1900, anul care a marcat începutul creşterii temperaturilor, potrivit acestui model de analiză a climei. Procesul de încălzire a fost marcat de un ritm accelerat după 1950, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultimii 2.000 de ani pentru Arctica. În prezent, temperatura Arcticii este cu 1,2 grade Celsius mai ridicată decât în 1900.
"Cantitatea de energie primită de la Soare în secolul al XX-lea continuă să scadă, dar temperatura a crescut pentru prima oară în ultimii 2.000 de ani", a explicat Nicolas McKay, de la Universitatea Arizona, unul dintre autorii studiului. "Secolul al XX-lea este primul în timpul căruia cantitatea de energie solară nu mai reprezintă factorul care determină temperatura Arcticii", a adăugat acelaşi cercetător.
Terra continuă să se îndepărteze de Soare şi se află în prezent la o distanţă mai mare faţă de acum 2.000 de ani, a explicat Gifford Miller, profesor de climatologie la Institutul de cercetări alpine şi arctice din Boulder, unul dintre coautorii studiului.
Precedentele studii au demonstrat o creştere a temperaturilor de trei ori mai rapidă în secolul al XX-lea, în zona Arcticii, comparativ cu oricare altă zonă din emisfera nordică.
Procesul de încălzire este accelerat şi din cauza faptului că în Arctica există tot mai puţină zăpadă şi gheaţă care să reflecte energia solară. Apa şi solul din zona Arcticii absorb căldura solară şi contribuie la creşterea temperaturilor.
Autorii studiului consideră că încălzirea Arcticii va avea consecinţe asupra întregii planete, odată cu topirea banchizelor şi creşterea nivelului apelor oceanice.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36