- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.03.2012, 19:56)
Încălzirea climei va avea ca efect fenomene meteo extreme - GALERIE FOTO
Încălzirea climei va avea ca efect valuri de căldură mai frecvente, secete mai intense şi ploi violente în anumite regiuni, avertizează experţi în meteorologie. Meteorologii se aşteaptă la valuri de căldură din ce în ce mai frecvente, la ploi torenţiale şi la secete.
Urmărește
1730 afișări
Încălzirea climei va avea ca efect fenomene meteo extreme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (GIEC) este că ştim destul de multe pentru a lua decizii bune în sensul gestionării catastrofelor climatice", scrie Chris Field, unul dintre experţi.
Acest raport de 592 de pagini, ale cărui concluzii majore au fost publicate în noiembrie 2011, este sinteza cea mai completă de până acum pentru înţelegerea legăturilor între încălzirea climei şi fenomene meteo precum uragane, valuri de căldură, secete sau inundaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Conform GIEC, "există indicii că schimbările climatice au provocat fenomene meteo extreme în ultimii 50 de ani, iar acestea s-ar putea intensifica în următoarele decenii".
"Există riscuri aproape peste tot, atât în regiunile dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, în zonele în care este exces de apă, dar şi în cele de secetă", subliniază Chris Field.
"Însă zonele cele mai vulnerabile sunt marile oraşe din state în curs de dezvoltare, zonele de coastă şi statele insulare mici", a spus el.
Raportul evocă vulnerabilitatea unui oraş precum Bombay, existând riscul ca unele cartiere să nu mai poată fi locuite.
"Lumea va trebui să se adapteze şi să reducă emisiile poluante dacă vrem să facem faţă schimbărilor climatice", reaminteşte indianul Rajendra Pachauri, preşedintele GIEC.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe