- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (12.01.2013, 13:20)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, o realitate: Temperatura ar putea creşte cu 5 grade Celsius până în 2100
Încălzirea climatică este deja o realitate în Statele Unite, iar creşterea temperaturii medii ar putea depăşi 5 grade Celsius până în 2100, potrivit celui mai pesimist scenariu avansat în raportul preliminar al unui comitet federal de experţi publicat vineri.
Urmărește
2490 afișări
ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, o realitate: Temperatura ar putea creşte cu 5 grade Celsius până în 2100
Amploarea încălzirii climatice la sfârşitul secolului ar urma să corespundă, potrivit previziunilor, unei acumulări de emisii de gaze cu efect de seră produse de activităţile umane, potrivit oamenilor de ştiinţă care formează acest comitet (National Climate Assessment and Development Advisory Committee) înfiinţat în 2010 de Departamentul american al Comerţului. Acesta este al treilea raport realizat de peste 240 de oameni de ştiinţă.
Potrivit previziunii optimiste, care se bazează pe o reducere substanţială a acestor emisii până în 2050, creşterea temperaturii medii ar trebui să fie între 1,6 şi 2,7 grade Celsius până la sfârşitul secolului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Dar dacă aceste emisii de gaze cu efect de seră continuă să crească, temperaturile ar putea şi ele să crească cu 2,7 până la 5,5 grade Celsius, potrivit acestui document de 400 de pagini.
În cadrul negocierilor ONU privind clima, liderii planetei au promis să limiteze creşterea temperaturilor la maxim 2 grade peste nivelul erei preindustriale.
Autorii acestui ultim raport amintesc că din 1895, temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, dintre care 80 la sută din 1980 şi afirmă că "schimbarea climatică din ultimii 50 de ani a fost determinată în special de activităţile umane, în special combustia de cărbune şi petrol".
Încălzirea climatică ce determină topirea gheţarilor, în special în Arctica, a determinat deja creşterea nivelului oceanelor cu aproximativ 20 de centimetri în secolul XX.
Din 1992, nivelul creşterii oceanelor s-a dublat, potrivit măsuritorilor din satelit. Potrivit acestui raport, oceanele ar putea creşte cu 0,3 până la 1,22 metri până în 2100, punând în pericol aproape şase milioane de americani care locuiesc în zonele de coastă.
"Schimbarea climatică afectează deja viaţa americanilor în timp ce unele fenomene devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense, între care valuri de caniculă, uragane şi, în unele regiuni, inundaţii şi secetă", scriu experţii.
"Există indicii puternice potrivit cărora impactul activităţilor umane asupra climei a dublat deja probabilitatea producerii unor valuri de căldură record ca cel care a afectat Texasul şi Oklahoma în 2011", insistă ei.
Aceşti oameni de ştiinţă avertizează asupra pericolului acestor fenomene climatice extreme pentru infrastructură, ecosisteme şi sănătatea umană. Încălzirea climatică riscă astfel să favorizeze creşterea numărului de boli respiratorii şi cardiovasculare din cauza proastei calităţi a aerului.
În noiembrie, un raport alarmist al Băncii Mondial anticipează o creştere cu 4 grade Celsius a temperaturilor medii pe glob fără o acţiune pentru a reduce gazele cu efect de seră.
Preşedintele Barack Obama a promis, după uraganul Sandy, în noiembrie să se mobilizeze în cadrul celui de-al doilea mandat pentru a încerca să găsească un compromis în ţară în scopul de a acţiona asupra încălzirii climatice şi "pentru a vedea ce se poate face pe termen scurt pentru reducerea emisiilor de carbon".
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Acordul de la Doha privind schimbările climatice reprezintă o primă etapă, apreciază Ban Ki-moon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe