- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (26.01.2009, 15:15)
Încălzirea globală ucide viaţa din oceane
Numărul zonelor oceanice în care nivelul de oxigen este deficitar ar putea creşte de zece ori din cauza încălzirii globale, viaţa peştilor şi a crustaceelor fiind astfel în pericol, au anunţat cercetătorii danezi într-un studiu apărut în revista Nature Geoscience.
Urmărește
357 afișări
Încălzirea globală ucide viaţa din oceane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Creşterea temperaturilor provocată de emisiile de gaze cu efect de seră va accelera procesul de dezoxigenare a unor porţiuni vaste din oceanele lumii, fapt care "ar creşte frecvenţa şi gravitatea unor fenomene, precum dispariţia peştilor şi crustaceelor, aşa cum se întâmplă deja în largul coastelor statului Oregon sau în Chile", a declarat Gary Shaffer, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al studiului.
Cercetătorii au folosit un program pe computer pentru calcularea efectelor emisiilor de gaze asupra mediului, în următorii 100.000 de ani.
Specialiştii au descoperit că o creştere a temperaturilor va conduce la o scădere a nivelului de oxigen în apele oceanice de suprafaţă şi, implicit, la o reducere a solubilităţii acestor gaze cu efect de seră în apa marină.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"Zonele lipsite de oxigen din cauza încălzirii globale vor rămâne astfel timp de mii de ani, fenomenul având un impact negativ asupra pescuitului şi ecosistemelor pentru o lungă perioadă de timp", a explicat Shaffer.
Dacă această creştere a temperaturilor va restrânge circulaţia curenţilor oceanici la nivel planetar, aşa cum indică rezultatele acestui studiu, "zonele slab oxigenate se vor întinde atât la suprafaţă, cât şi în adâncime", iar apele oxigenate de la suprafaţă vor fi direcţionate către profunzimile oceanelor.
Acest fenomen de scădere a concentraţiei de oxigen din oceane s-a aflat la originea marilor extincţii care au avut loc în istoria planetei, precum cea de la sfârşitul permianului, în urmă cu 250 de milioane de ani.
Citeşte şi:
Anotimpurile încep mai devreme cu două zile faţă de acum 60 de ani
Gheţarii din munţi ar putea să dispară până în 2050
Oraşele vopsite în alb ar putea diminua efectele încălzirii globale
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe