Începând cu 2030 vom avea nevoie de o a doua planetă pentru apă şi hrană

Dacă îşi menţine actualul ritm de consum, umanitatea va avea nevoie, începând cu anul 2030, de o a doua planetă, pentru a-şi satisface nevoile pe care le are, potrivit unui raport al World Wide Fund for Nature (WWF) prezentat la Paris.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Începând cu 2030 vom avea nevoie de o a doua planetă pentru apă şi hrană

Începând cu 2030 vom avea nevoie de o a doua planetă pentru apă şi hrană

Experţii ecologişti au evaluat ritmul de consum al resurselor naturale şi apreciază că acesta depăşeşte cu 30% capacitatea planetei de a se regenera, potrivit raportului WWF, intitulat "Planeta vie 2008".

Presiunea pusă de comunităţile umane asupra planetei s-a dublat în ultimii 45 de ani, din cauza creşterii demografice şi a consumului individual, au explicat experţii.

Această exploatare excesivă a planetei epuizează ecosistemele, iar deşeurile se acumulează în aer, apă şi sol.

Defrişările masive, lipsa apei, micşorarea numărului speciilor şi modificarea climei, consecinţe ale emisiilor de gaze cu efect de seră, "pun tot mai mult în pericol naţiunile lumii şi dezvoltarea acestora", a explicat raportul WWF.

În realizarea acestui raport, WWF a utilizat mai mulţi indici.

"Indicele planetei vii", un instrument inventat pentru a măsura evoluţia biodiversităţii mondiale, a analizat 1.686 de specii de vertebrate din toate regiunile lumii, înregistrând o scădere de aproape 30% a acestor resurse în ultimii 35 de ani.

Indicele denumit "Amprenta apei" evaluează presiunea care există asupra resurselor de apă, pe plan naţional, regional sau mondial, dar şi ritmul de epuizare al acestor resurse.

Apa este o resursă repartizată în mod inegal pe mapamond.

Aproximativ 50 de state se confruntă în prezent cu un stres hidric moderat sau chiar grav, a subliniat raportul WWF.

Numărul persoanelor care vor suferi din cauza lipsei apei, în mod permanent sau doar sezonier, va creşte îngrijorător de mult în deceniile viitoare, din cauza procesului de încălzire a climei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici