- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (29.04.2011, 15:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Incredibilia călătorie a sondelor Voyager: După 30 de ani, cele două nave sunt la marginea sistemului solar - GALERIE FOTO, VIDEO
După mai mult de 30 de ani de când au părăsit Pământul, cele două sonde Voyager ale NASA sunt pe cale de a părăsi sistemul solar. Cu toate acestea, ele sunt încă active, trimiţând în fiecare zi imagini şi date de pe parcursul călătoriei.
Urmărește
1803 afișări
Incredibilia călătorie a sondelor Voyager. După 30 de ani, cele două nave sunt la marginea sistemul solar (Imagine: NASA)
Pe 28 aprilie a avut loc la NASA o conferinţă de presă în care s-au expus realizările de până acum a misiunii Voyager, înainte ca cele două sonde să iasă din sistemul solar.
Sondele Voyager au avut ocazia de a prinde o aliniere a planetelor fără precedent. Voyager 1 a survolat planeta Jupiter şi Saturn, în timp ce Voyager 2 a tercut pe lângă Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Potrivit lui Ed Stone de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, cercetător în cadrul proiectului Voyager încă din 1972, lista parţială cu descoperirile celor două sonde include vulcani de pe satelitul planetei Jupiter, Io, dovezi despre un ocean de gheaţă sub suprafaţa satelitului Europa, ploi de metan pe satelitul lui Saturn, Titan, gheizerele de gheaţă de pe satelitul Triton al lui Neptun, vânturile planetare care au o viteză mult mai mare odată cu creşterea distanţei faţă de soare.
"Fiecare dintre aceste descoperiri a schimbat modul în care ne gândeam la alte lumi", a declarat Stone.
În 1980, Voyager 1, folosidu-se de gravitaţia lui Saturn, a luat viteză pentru a se lansa în planul sistemului solar. În 1989, Voyager 2 a folosit aceeaşi metodă cu planeta Neptun. Ambele sonde au pornit în spaţiul gol interplanetar, însă descoperirile au continuat.
Una dintre descoperiri este uriaşa "heliosferă" a sistemului solar, un fel de balon din plasmă solară şi câmpuri magnetice, care depăşeşte orbita lui Pluto. Toate planetele, asteroizi şi forme de viaţă, care aparţin sistemului nostru solar se află în interiorul acestei heliosfere.
Cele două sonde se presupune că s-ar afla la ora actuală la marginea exterioară a heliosferei, un spaţiu numit "heliosheath", iar cercetătorii încă nu ştiu exact cât mai au de parcurs până când vor ieşi în spaţiul interstelar, dinafara heliosferei. Totuşi, potrivit estimărilor, heliosheath are aproximativ 5-6 miliarde kilometri grosime, ceea ce ar însemna că în circa cinci ani acestea vor intra în spaţiul interstelar.
Sondele Voyager au suficiente resurse pentru continuarea călătoriei, cel puţin până în 2020, acestea folosind plutoniu ca sursă de energie. După această dată, sondele vor deveni ambasadoare tăcute ale Pământului printre stele.
Sondele Voyager sunt echipate cu câte un disc din aliaj de aur şi cupru cu înregistrări. Acestea conţin 118 fotografii de pe Pâmânt, 90 de minute de muzică, o serie de zgomote intitulate "Sunete de pe Pământ", saluturi în 55 de limbi umane şi sunetele folosite de balene pentru a comunica între ele, undele cerebrale ale unei femei îndrăgostite şi salutul secretarului general al ONU.
Toate aceste imagini şi sunete au fost pregătite pentru sondele Voyager de către Carl Sagan, cunoscut astronom şi astrofizician american, şi echipa sa cu scopul de a fi un mesaj pentru posibile civilizaţii extraterestre întâlnite în călătoria lor.
Un text scris de Carl Sagan şi înregistrat ca introducere spune: "Un miliard de ani de acum încolo, când totul pe Pământ va fi praf şi cenuşă, atunci când poziţia continentelor va fi cu mult schimbată, iar specia noastră va fi inimaginabil schimbată sau pur şi simplu dispărută, sondele Voyager vor vorbi despre noi".
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe