India a lansat cu succes o rachetă cu propulsie criogenică

India a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune cu propulsie criogenică, duminică, reuşind să "şteargă" astfel de o serie de eşecuri răsunătoare, la câteva săptămâni după ce a lansat prima misiune pe Marte.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului India a lansat cu succes o rachetă cu propulsie criogenică

India a lansat cu succes o rachetă cu propulsie criogenică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lansatorul de 415 tone a decolat imediat după ora locală 16.00 (12.30, ora României) de la baza Sriharikota, în statul Andhra Pradesh (sud), cu scopul de a amplasa pe orbită un satelit de comunicaţii, a anunţat Organizaţia Indiană pentru Cercetare Spaţială (ISRO).

Motoarele criogenice funcţionează cu hidrogen şi oxigen lichid, la temperaturi foarte scăzute, a căror combustie produce vapori de apă.

Această tehnologie complexă permite propulsarea unor sateliţi grei la o distanţă mai mare de suprafaţa terestră, şi anume de aproximativ 36.000 de kilometri.

Cercetătorii de la ISRO au avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a dezvolta motoare criogenice, după ce au eşuat, în 1992, să importe această tehnologie din Rusia, din cauza opoziţiei Statelor Unite.

Primele lansări s-au soldat cu eşecuri. În 2010, o rachetă s-a prăbuşit în mare, după decolare.

Aceste motoare au fost dezvoltate cu succes în doar cinci ţări, şi anume Rusia, Franţa, Japonia, China şi Statele Unite.

În noiembrie, o rachetă cu rază lungă de acţiune "made in India" a decolat având la bord o sondă care urmează să călătorească spre Marte. Racheta a părăsit, în decembrie, orbita terstră şi şi-a început periplul spre această planetă.

În cazul unui succes, India va deveni prima ţară din Asia care va atinge "Planeta Roşie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici