India a lansat cu succes prima ei misiune spaţială pe Lună

India a lansat cu succes, miercuri, prima ei misiune fără echipaj uman pe Lună, alăturându-se astfel rivalilor săi din Asia în cursa spaţială, China şi Japonia.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului India a lansat cu succes prima ei misiune spaţială pe Lună

G. Madhavan Nair, preşedintele Organizaţiei indiene de cercetări spaţiale (Imagine: Mediafax/AFP)

Sonda lunară Chandrayaan-1 a avut o decolare perfectă, miercuri, la ora 00:52 GMT. Sonda a fost lansată de la centrul spaţial Satish Dhawan din Sriharikota, o peninsulă situată în sud-estul Indiei, la 90 de kilometri la nord de Madras.

"Este un moment istoric. Am început prima noastră călătorie către Lună", a declarat G. Madhavan Nair, preşedintele Organizaţiei indiene de cercetări spaţiale (ISRO). Această misiune inedită pe Lună va dura doi ani.

La 20 de minute după ce a decolat, racheta purtătoare PSLV a plasat pe o orbită tranzitorie sonda Chandrayaan-1. Peste două săptămâni, Chandrayaan-1, care transportă instrumente ştiinţifice indiene, europene şi americane, va ajunge pe orbita lunară, la o distanţă de 385.000 de kilometri de Terra.

După Japonia şi China, India s-a înscris şi ea în cursa pentru cucerirea Lunii, prin această misiune. Anul trecut, China a lansat satelitul lunar Chang'e I, pe 24 octombrie, la puţin timp după ce Japonia a lansat sonda japoneză Kaguya, pe 14 septembrie.

În total, India doreşte să organizeze 60 de misiuni spaţiale până în 2013, inclusiv zboruri cu echipaj uman către Lună şi Marte.

Singurele aselenizări reuşite ale unor navete spaţiale cu echipaj uman au avut loc între anii 1969 - 1972, în cadrul programului american Apollo. Cursa pentru continuarea acestei reuşite a început, iar agenţiile spaţiale doresc să transforme Luna într-un avanpost pentru viitoarele misiuni pe alte planete ale sistemului nostru solar.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici