India lansează prima ei misiune pe Lună, pe 22 octombrie

India va lansa prima ei misiune spaţială pe Lună, pe 22 octombrie, potrivit unui anunţ făcut de un oficial al Agenţiei spaţiale indiene, alăturându-se astfel rivalilor săi din Asia în cursa spaţială, China şi Japonia.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului India lansează prima ei misiune pe Lună, pe 22 octombrie

India lansează prima ei misiune pe Lună, pe 22 octombrie

Anunţul a fost făcut la o săptămână după ce China, unul din rivalii Indiei în cursa spaţială, a făcut publică ambiţia de a organiza o misiune pe Lună. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost încheiată cu succes prima misiune spaţială chineză ce marca prima ieşire în spaţiu a unui astronaut chinez.

"Am fixat ziua de 22 octombrie ca dată provizorie pentru lansarea sondei noastre lunare, Chandrayaan-1, chiar dacă fereastra de lansare va rămâne deschisă până pe 26 octombrie", a declarat directorul Organizaţiei indiene de cercetare spaţială (ISRO), S. Satish.

Lansarea aceste sonde fusese prevăzută iniţial pentru aprilie 2008, dar a fost amânată din motive tehnice.

După Japonia şi China, India s-a înscris şi ea în cursa pentru cucerirea Lunii, prin această misiune. Anul trecut, China a lansat satelitul lunar Chang'e I, pe 24 octombrie, la puţin timp după lansarea sondei japoneze Kaguya, pe 14 septembrie.

Sonda spaţială indiană se va plasa pe orbita Lunii, la o distanţă de 385.000 de kilometri de Terra.

Misiunea spaţială a Indiei a avut un buget de 90 de milioane de dolari şi va fi urmată de un alt program, în 2012, care a fost deja anunţat de ISRO. Agenţia indiană urmează să anunţe data primei misiuni spaţiale cu echipaj uman până la finele acestui an.

În total, India doreşte să organizeze 60 de misiuni spaţiale până în 2013, inclusiv zboruri către Lună şi Marte.

Singurele aselenizări reuşite ale unor navete spaţiale cu echipaj uman au avut loc între anii 1969 - 1972, în cadrul programului american Apollo. Cursa pentru continuarea acestei reuşite a început, iar agenţiile spaţiale doresc să transforme Luna într-un avanpost pentru viitoarele misiuni pe alte planete ale sistemului nostru solar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici