Indicii despre cel mai vechi dialect din Africa, descoperite în Sudan

Trei statui antice decorate cu inscripţii care vor putea ajuta la descifrarea unuia dintre cele mai vechi dialecte din Africa au fost găsite în Sudan, au anunţat arheologii care au făcut această descoperite.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Indicii despre cel mai vechi dialect din Africa, descoperite în Sudan

Indicii despre cel mai vechi dialect din Africa, descoperite în Sudan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cele trei statui de piatră, reprezentări în formă de berbec ale zeului Amun, au fost cioplite în perioada regatului Meroei, care a avut o perioadă glorioasă între 300 î.Cr. şi 450 d.Cr., în timpul căreia sute de statui au fost construite de-a lungul fluviului Nil, la nord de oraşul Khartoum.

Vincent Rondot, şeful echipei de arheologi, de la secţiunea franceză a Departamentului pentru Antichităţi din Sudan, a declarat că fiecare statuie are o inscripţie în meroitică, cea mai veche limbă scrisă din Africa subsahariană.

"Este una dintre ultimele limbi antice pe care oamenii de astăzi încă nu o înţeleg... putem să o citim. Nu avem nicio problemă cu pronunţia literelor. Dar nu putem să o înţelegem, cu excepţia câtorva cuvinte lungi şi a numelor unor persoane", a declarat Rondot.

Sudanul are mai multe piramide decât celebrul lui vecin, Egiptul, dar puţini turişti vin să le viziteze, iar repetatele conflicte interne provoacă numeroase probleme siturilor arheologice.

Rondot a declarat că săpăturile de la el-Hassa, un oraş din regatul Meroei, au condus la descoperirea primei versiuni complete de omagiu adus unui rege, precedentul fiind descoperit pe câteva fragmente separate de piatră cioplită, datând din aceeaşi perioadă.

Rondot a mărturisit că experţii încearcă la ora actuală să înţeleagă sensul acelor cuvinte, comparându-le cu cele descoperite pe bucăţile similare de piatră găsite anterior.

Cele trei statui au fost descoperite în urmă cu trei săptămâni, sub o dună de nisip, pe locul templului închinat lui Amun, una din zeităţile atotputernice din Sudan, care este reprezentată sub forma unui berbec.

Templul este situat în apropierea piramidelor meroitice din Sudan, o grupare de peste 50 de morminte de granit, amplasate la 200 de kilometri în nordul capitalei, care reprezintă una din principalele atracţii pentru puţinii turişti ce se aventurează în această ţară.

Rondot a dezvăluit faptul că aceste săpături arheologice, finanţate de Ministerul de Externe al Franţei, au furnizat câteva informaţii importante despre domnia unui rege despre care se cunosc puţine lucruri, Amanakhareqerem, cel menţionat în inscripţiile descoperite pe statui.

"Înainte de începerea săpăturilor, nu se cunoşteau decât patru documente în care numele lui era menţionat. Nici nu ştim unde este înmormântat", a declarat Rondot. "Abia acum începem să înţelegem importanţa acestui rege", a concluzionat Rondot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici