Înecul pe uscat. Fenomenul care te poate ucide chiar dacă nu te afli în apă. Care sunt semnalele de alarmă?

Fie că este într-o piscină sau la mare, înotul poate fi periculos pentru copii, dar şi pentru adulţi. ''Înecul pe uscat'' a ucis, subit, un băiat din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii.

Urmărește
3266 afișări
Imaginea articolului Înecul pe uscat. Fenomenul care te poate ucide chiar dacă nu te afli în apă. Care sunt semnalele de alarmă?

Înecul pe uscat. Fenomenul care te poate ucide chiar dacă nu te afli în apă. Care sunt semnalele de alarmă?

Fenomenul este cunoscut cu denumirea de ,,înec pe uscat'' sau ,,înec secundar''. Experţii avertizează că oamenii care au fost salvaţi de la înec pot muri din cauza înecului secundar, scrie Descoperă.

Joe Mulligan, de la Crucea Roşie din Statele Unite ale Americii, a declarat: ,,Înecul sau înecul secundar este acelaşi lucru, chiar dacă al doilea poate surveni în 48 de ore. Ceea ce este mai important este ca oameni să conştientizeze că se pot îneca şi după ce au fost salvaţi din apă''.

Acesta explică faptul că fenomenul apare după ce o persoană supravieţuieşte unui înec. Apa inhalată în plămâni poate irita învelişul interior al plămânilor. Aceasta cauzează inflamaţia şi umflarea plămânilor, făcând aproape imposibilă inspirarea oxigenului şi expirarea dioxidului de carbon. În funcţie de cantitatea apei inhalate şi de calitatea acesteia (apă din mare sau apă potabilă), fenomenul poate surveni în câteva ore sau o zi.

Mulligan afirmă că ,,fenomenul este destul de rar, însă dacă cineva a fost în pragul înecului ar trebui monitorizat în primele 48 de ore''.

Vara aceasta, un copil de 10 ani din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii, a murit la câteva ore după ce a ieşit din piscină.

Mama băiatului a declarat: ,,Am mers fără nicio problemă spre casă, i-am făcut baie şi mi-a spus că este obosit, lucru normal pentru un copil care s-a jucat în piscină''.

Care sunt semnalele de alarmă?

Deşi înecul pe uscat poate apărea subit, Mulligan a afirmat că există anumite semnale: ,,Cel mai important indicator este un posibil înec. Printre altele se numără dificultatea respiratorie, durerea în piept şi senzaţia de oboseală''.

Sursa: http://bit.ly/2bX2zzQ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici