Infecţiile sinusurilor pot să cauzeze şocuri toxice la copii

Infecţiile sinusurilor pot să cauzeze peste 20% din totalul şocurilor toxice în rândul copiilor, potrivit unui studiu american, publicat în revista medicală Archives of Otolaryngology.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Infecţiile sinusurilor pot să cauzeze şocuri toxice la copii

Infecţiile sinusurilor pot să cauzeze şocuri toxice la copii (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii americani consideră că medicii ce tratează copiii care au suferit şocuri toxice ar trebui să fie la curent cu existenţa acestui risc.

"O radiografie imediată a sinusurilor este obligatorie, atunci când nu este descoperită nicio altă cauză a şocului toxic", a declarat medicul Kenny Chan de la Universitatea Colorado din Denver, coordonatorul acestui studiu.

Aceeaşi sursă a explicat faptul că cei mai mulţi oameni asociază în mod eronat şocul toxic cu folosirea tampoanelor de către femei în timpul menstruaţiei, dar acest sindrom afectează în realitate nu doar femeile, ci şi foarte mulţi bărbaţi şi copii. El este cauzat de toxinele produse de bacterii şi provoacă febră, iritaţii, scăderea tensiunii sau, în unele cazuri severe, chiar decesul pacienţilor.

În timp ce unele cazuri au fost descoperite abia în timpul intervenţiilor chirurgicale efectuate în zona sinusurilor, cercetătorii americani consideră că se cunosc mult prea puţine lucruri în prezent despre cauzele care provoacă infecţiile sinusurilor, în special în rândul copiilor.

Oamenii de ştiinţă americani au analizat dosarele medicale ale 76 de copii care au suferit de şocuri toxice în perioada 1983 - 2000.

Ei au aflat că 23 dintre pacienţi au suferit de infecţii acute sau cronice ale sinusurilor. Infecţiile sinusurilor au reprezentat cauza principală de declanşare a şocurilor toxice în 21% din cazuri. Zece dintre aceşti copii au fost internaţi în secţiile de terapie intensivă, patru dintre ei au avut nevoie de medicamente pentru creşterea tensiunii arteriale, iar şase dintre ei au necesitat intervenţii chirurgicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici