Îngrijirea dinţilor contribuie la prevenirea cheagurilor sangvine

Perierea regulată a dinţilor şi folosirea aţei dentare pot contribui la prevenirea formării cheagurilor sangvine, care pot provoca accidente cardiace sau cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de dailymail.co.uk.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Îngrijirea dinţilor contribuie la prevenirea cheagurilor sangvine

Îngrijirea dinţilor contribuie la prevenirea cheagurilor sangvine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Folosirea regulată a aţei dentare contribuie la prevenirea instalării bacteriei Streptococcus, care poate fi foarte periculoasă dacă intră în fluxul sangvin. Astfel, perierea regulată a danturii şi utilizarea aţei dentare pot fi o corvoadă uneori, dar ar putea să salveze viaţa, spun autorii acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Bristol.

Deşi bolile gingiilor au fost mult timp suspectate a fi cauzatoare de maladii cardiace, cercetătorii nu cunoşteau mecanismul din spatele acestui fenomen.

Autorii noului studiu spun, însă, că un mecanism de autoapărare al microbilor din gură este vinovat de acest lucru. Astfel, când bacteriile intră în fluxul sangvin, prin gingiile care sângerează, acestea produc o proteină care forţează trombocitele să se adune la un loc şi să sigileze bacteria.

Cheagurile protejează bacteria de sistemul imunitar al organismului, dar şi de antibioticele care ar putea fi folosite pentru tratarea infecţiei, a spus profesorul Howard Jenkinson, coordonatorul studiului. "Din nefericire, în timp ce ajută bacteria, trombocitele pot forma cheaguri de sânge, care se dezvoltă în inimă, sau pot contribui la inflamarea vaselor sangvine, ce pot bloca fluxul de sânge care ajunge la creier sau inimă, a mai spus acesta.

Descoperirea ar putea sta la baza unor noi tratamente eficiente pentru maladiile cardiovasculare, ce provoacă cele mai multe decese în ţările dezvoltate, la nivel mondial, a spus Jenkinson.

Rezultatele acestui studiu au fost anunţate la conferinţa de toamnă a Society for General Microbiology, care a avut loc la Nottingham (Marea Britanie).

Bacteria Streptococcus foloseşte resturile din mâncare pentru a secreta acizi cu care se fixează pe suprafaţa dinţilor. Această secreţie bacteriană, rezultată în special în urma procesării zahărului sau a amidonului din alimente, împreună cu resturi de mâncare şi bacteriile în sine formează o peliculă aderentă - placa dentară bacteriană -, care se fixează pe dinţi şi mucoasa gingivală. Acidul creat de bacterii poate ataca smalţul dinţilor provocând carii, bacteriile fiind responsabile şi de maladiile gingiilor. Bacteriile sunt şi mai periculoase după ce intră în fluxul sangvin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici