Inovaţie în ştiinţă: Primul ţesut cerebral imprimat în 3D, capabil să funcţioneze ca unul uman

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Wisconsin-Madison a dezvoltat primul ţesut cerebral imprimat în 3D care poate creşte şi funcţiona ca un ţesut cerebral obişnuit, notează Science Daily.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Inovaţie în ştiinţă: Primul ţesut cerebral imprimat în 3D, capabil să funcţioneze ca unul uman

Sursa foto: Unsplash

Grupul din spatele noului proces de imprimare 3D şi-a descris joi metoda în revista Cell Stem Cell. ,,Acesta ar putea fi un model extrem de puternic pentru a ne ajuta să înţelegem modul în care comunică celulele cerebrale şi părţi ale creierului la om", spune Su-Chun Zhang, profesor de neuroştiinţe şi neurologie la Centrul Waisman din cadrul UW-Madison.

Potrivit Science Daily, experimentul constituie o mare realizare pentru oamenii de ştiinţă care studiază creierul şi lucrează la tratamente pentru o gamă largă de tulburări neurologice şi de neurodezvoltare, cum ar fi Alzheimer şi boala Parkinson.

Celulele pot comunica între ele

În loc să folosească abordarea tradiţională de imprimare 3D, care constă în stivuirea straturilor pe verticală, cercetătorii au mers pe orizontală. În acest condiţii, celulele pot comunica între ele. Celulele tipărite ajung prin mediu pentru a forma conexiuni în interiorul fiecărui strat tipărit, precum şi între straturi, formând reţele comparabile cu creierele umane.

Ţesutul cerebral tipărit ar putea fi folosit pentru a studia diverse probleme ale sindromului Down sau Alzheimer, dar şi pentru a testa noi medicamente aflate în evaluări clinice.

Noua tehnică de imprimare ar trebui, de asemenea, să fie accesibilă multor laboratoare, spun oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici