Inscripţiile palatului Alhambra, catalogate de cercetători - GALERIE FOTO

Cele 10.000 de inscripţii în limba arabă care ornează zidurile, plafoanele şi arcadele faimosului palat Alhambra din Granada (Spania) fac, pentru prima oară, obiectul unei acţiuni de descifrare şi catalogare sistematică din partea cercetătorilor spanioli.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Inscripţiile palatului Alhambra, catalogate de cercetători - GALERIE FOTO

Inscripţiile palatului Alhambra, catalogate de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa de cercetători spanioli care se ocupă de această acţiune a apelat la cele mai moderne tehnici pentru a preleva amprente tridimensionale ale dantelelor de cuvinte cioplite în piatră.

Una dintre descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de ştiinţă a fost că pereţii palatului Alhambra conţin mult mai puţine versete din Coran şi din poezii decât se presupunea, potrivit declaraţiilor lui Juan Castilla, coordonatorul lucrărilor. "Exista o idee falsă şi foarte răspândită că zidurile palatului Alhambra ar fi fost acoperite cu fraze din Coran şi versuri, însă nu este cazul", a explicat specialistul în cultură şi civilizaţie arabă.

Poezia şi citatele din Coran reprezintă mai puţin de 10% din inscripţiile catalogate până acum de cercetători. Palatul Alhambra este o fortăreaţă unde s-a instalat, în secolul al XIII-lea, dinastia nasridă, cu două secole înainte de încetarea prezenţei arabe în Spania.

Din cele 3.116 inscripţii descifrate şi catalogate până acum, cea care revine cel mai des este "Nu este alt învingător în afara lui Allah". Palatul era folosit de sultan pentru primirea ambasadorilor, dar şi ca reşedinţă şi este unul dintre cele mai importante, mai vechi şi mai bine conservate din Spania.

Dintre expresiile cele mai folosite în cadrul inscripţiilor face parte şi formularea "Fericire perpetuă", care indică voinţa divină faţă de ocupanţii palatului.

"Poate părea incredibil că nu a existat niciodată un catalog exhaustiv" al acestor mii de fraze, a spus Castilla. Inscripţiile din complexul de palate se regăsesc peste tot, pe arcade, piloni, ziduri, fiind predominante în decoraţii. Lucrările de descifrare şi catalogare a inscripţiilor, coordonate de Consiliul superior spaniol pentru cercetări ştiinţifice şi administraţia regiunii Andaluzia, se vor finaliza în 2011.

GALERIE FOTO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici