Insecte mici care au un impact uriaş pentru ştiinţă. La ce ajută muştele fructelor

  • Susţinerea celei mai mari colecţii de Drosophila din lume în timpul pandemiei a fost o provocare, dar oamenii din Indiana, care îngrijesc insectele la laboratoare din întreaga lume, au rămas dedicaţi acestei activităţi.
  • Zeci de angajaţi au venit să lucreze în fiecare zi, chiar şi în timpul pandemiei, pentru a îngriji muştele de fructe care stau la baza cercetărilor ştiinţifice.
  • Studiile efectuate cu muştele fructelor au făcut lumină în cazul bolilor de la Alzheimer până la Zika, pentru care cercetătorii au câştigat şase premii Nobel.
Urmărește
1302 afișări
Imaginea articolului Insecte mici care au un impact uriaş pentru ştiinţă. La ce ajută muştele fructelor

Insecte mici care au un impact uriaş pentru ştiinţă. La ce ajută muştele fructelor

Bloomington Drosophila Stock Center este singura instituţie din Statele Unite şi cea mai mare din lume, care găzduieşte peste 77.000 de tulpini de muşte de fructe, dintre care cele mai multe sunt la mare căutare. În 2019, centrul a expediat 204.672 fiole de muşte către laboratoare din 49 de state şi 54 de ţări, a declarat Annette Parks, unul dintre cei cinci cercetători principali ai centrului, potrivit The New York Times.

Pentru majoritatea observatorilor obişnuiţi, muştele fructelor sunt mici puncte cu aripi care stau lângă bananele vechi. Dar, pe parcursul secolului trecut, cercetătorii au transformat musca de fructe, cunoscută în ştiinţă sub numele de Drosophila Melanogaster, într-un fel de tablou genetic. Biologii dezvoltă în mod regulat noi „tulpini” de muşte, în care anumite gene sunt activate sau dezactivate.

Studierea acestor mici mutanţi poate dezvălui modul în care acele gene funcţionează, inclusiv în cazul oamenilor. De exemplu, cercetătorii au descoperit ceea ce se numeşte acum gena hipopotamului - care ajută la reglarea mărimii organelor atât la muştele fructelor, cât şi la vertebrate - după ce muştele care prezentau diferenţe au crescut până la a fi neobişnuit de mari şi ridate. Lucrările ulterioare cu gena au indicat că astfel de defecte pot contribui la creşterea celulară necontrolată care duce la cancer în cazul oamenilor.

Un secol de modificări ale muştelor fructelor au făcut din Drosophila cel mai bine caracterizat model de insectă.

Este „una dintre bijuteriile pe care le avem în comunitate”, a spus Pamela Geyer, biologă în celule stem de la Universitatea din Iowa, care comandă muşte de la centrul de stocuri de 30 de ani.

A avea grijă de aceste insecte înseamnă „a le răsturna” în mod regulat, a le transfera dintr-o fiolă veche într-una curată, care a fost aprovizionată cu o cantitate de alimente. În carantină cu alţi membri ai tulpinii lor, muştele se împerechează şi depun ouă, care eclozează, se reproduc, continuând ciclul.

Avem tulpini în colecţia noastră care au fost înmulţite în mod continuu, din jurul anului 1909”, a spus Cale Whitworth, un alt cercetător principal al centrului de stocuri. Pentru a-şi menţine milioanele de Drosophila răsturnate şi fericite, centrul are 64 de stocuri. „Toţi simţim această presiune mare pentru că vrem să ne asigurăm că centrul de stocuri este acolo pentru toată lumea”, a spus dr. Whitworth.

Pandemia continuă şi apar şi mai multe obstacole. Deşi semestrul de toamnă a trecut fără incidente, cazurile de COVID-19 cresc şi este posibil să apară un blocaj. Indiferent de situaţie. Dar dr. Whitworth este pregătit: „Nu mi-am despachetat niciodată geanta. Încă stă în dulap”, a declarat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici