- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.10.2024, 18:36)
- Bianca Popa
Inteligenţa artificială detectează depresia prin analizarea ochilor şi a expresiilor faciale
- Aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel global, iar detectarea acesteia poate fi dificilă fără raportarea simptomelor.
- Sistemele PupilSense şi FacePsy, dezvoltate de profesorul Sang Won Bae, utilizează tehnologia smartphone-urilor pentru a analiza pupilele şi expresiile faciale în scopul identificării semnelor de depresie.
- Studiile preliminare au arătat că PupilSense are o precizie de 76% în detectarea stărilor depresive, în timp ce FacePsy analizează expresiile faciale, ştergând rapid imaginile pentru a proteja intimitatea utilizatorilor.
Urmărește
1004 afișări
Sursa foto: Pexels
Se estimează că aproape 300 de milioane de oameni, adică aproximativ 4% din populaţia globală, suferă de o formă de depresie. Detectarea acestei afecţiuni poate fi dificilă, în special atunci când persoanele afectate nu îşi comunică sentimentele negative. Profesorul Sang Won Bae de la Stevens Institute of Technology, SUA, lucrează la aplicaţii şi sisteme bazate pe inteligenţă artificială (AI) care ar putea detecta non-invaziv semnele de depresie, scrie NeuroScienceNews.
Unul dintre sistemele dezvoltate, numit PupilSense, analizează pupilele utilizatorilor de smartphone-uri prin capturarea constantă de imagini. Studiile anterioare au demonstrat corelaţia dintre reflexele pupilelor şi episoadele depresive. PupilSense a fost testat cu 25 de voluntari, având o precizie de 76% în detectarea momentelor când utilizatorii se simţeau depresivi, depăşind sistemele smartphone existente.
Bae şi colegul său, Rahul Islam, dezvoltă şi un alt sistem, FacePsy, care analizează expresiile faciale pentru a oferi indicii despre starea de spirit. FacePsy funcţionează în fundalul telefonului, capturând instantanee faciale atunci când aplicaţiile sunt deschise, însă şterge imediat imaginile pentru a proteja intimitatea utilizatorilor. Studiile preliminare au arătat că zâmbetele pot fi corelate, paradoxal, cu stări de depresie, sugerând că unele persoane ar putea purta o „faţă curajoasă” în faţa celorlalţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Xi Jinping a discutat cu Putin la câteva ore după revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Gheorghe Falcă: Georgescu era aruncat la coşul de gunoi, dacă făcea parte din clasa politică
-
O importantă fabrică din România se închide. Producţia se mută în altă ţară. Sute de oameni vor fi concediaţi
Printre semnele de depresie observate se numără mişcări faciale reduse şi anumite tipare de mişcare ale capului şi ochilor, care pot masca sentimentele depresive. Bae consideră că aceste studii reprezintă paşi importanţi către dezvoltarea unor instrumente de diagnostic compact, ieftine şi uşor de utilizat, fără necesitatea purtării unor dispozitive suplimentare. Rezultatele studiului FacePsy vor fi prezentate la o conferinţă internaţională în Australia în această lună.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe