- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (02.03.2023, 09:49)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inteligenţa artificială selectează organele de transplant "cu o acurateţe mult mai mare decât oamenii”
- Inteligenţa artificială (AI) poate selecta organele donatorilor pentru transplant cu o acurateţe mult mai mare decât cea a oamenilor, au declarat cercetătorii britanici în timp ce dezvoltă o nouă tehnologie.
- Experţii au obţinut o finanţare de peste 1 milion de lire sterline de la Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Îngrijire (NIHR) pentru un proiect care foloseşte inteligenţa artificială pentru a creşte numărul de organe disponibile pentru transplant.
Urmărește
895 afișări
Inteligenţa artificială selectează organele de transplant "cu o acurateţe mult mai mare decât oamenii”
În prezent, chirurgii trebuie să examineze organele donatorilor şi să evalueze dacă le consideră de o calitate suficient de bună pentru a putea fi transplantate la pacienţi.
Acum, o nouă metodă foloseşte inteligenţa artificială şi "memoria" sa de zeci de mii de imagini ale organelor donatorilor pentru a le identifica pe cele care oferă cele mai mari şanse de succes la transplant.
Proiectul este sprijinit de miniştri, de NHS Blood and Transplant (NHSBT) şi de NIHR Blood and Transplant Research Unit.
Echipa din spatele acestei tehnologii, cunoscută sub numele de OrQA - Organ Quality Assessment (evaluarea calităţii organelor) - afirmă că aceasta ar putea duce la creşterea numărului de pacienţi care primesc transplanturi de rinichi cu până la 200 şi a celor care primesc transplanturi de ficat cu 100 în fiecare an în Marea Britanie, potrivit Independent.
În comentariile făcute, profesorul Hassan Ugail, director al centrului de calcul vizual de la Universitatea din Bradford, a cărui echipă proiectează analiza imaginilor, a declarat: „În prezent, atunci când un organ devine disponibil, acesta este evaluat de o echipă chirurgicală prin vedere, ceea ce înseamnă că, ocazional, organele vor fi considerate nepotrivite pentru transplant. Dezvoltăm un algoritm de învăţare automată profundă care va fi antrenat folosind mii de imagini de organe umane pentru a evalua imaginile organelor donatorilor mai eficient decât ceea ce poate vedea ochiul uman”.
„Acest lucru va însemna, în cele din urmă, că un chirurg ar putea face o fotografie a organului donat, o va încărca în OrQA şi va primi un răspuns imediat cu privire la modul cel mai bun de utilizare a organului donat”.
O parte esenţială a evaluării OrQA va consta în căutarea leziunilor, a condiţiilor preexistente şi a modului în care sângele a fost eliminat din organ.
Colin Wilson, chirurg de transplant la Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust şi co-lider al proiectului, a declarat: „Până acum, nu am avut nimic care să ne ajute în calitate de chirurgi în momentul prelevării organului. Acesta este un pas foarte important pentru profesionişti şi pacienţi, pentru a ne asigura că oamenii pot primi transplantul potrivit cât mai repede posibil”.
Se lucrează în continuare la perfecţionarea tehnologiei, dar echipa, care include experţi de la Universitatea din Oxford, consideră că aceasta va da rezultate pentru NHS în viitor.
„Software-ul pe care l-am dezvoltat "punctează" calitatea organului şi are ca scop să sprijine chirurgii să evalueze dacă organul este suficient de sănătos pentru a fi transplantat”.
Profesorul Derek Manas, directorul medical al NHSBT pentru donare şi transplant de organe, a declarat: „Ambele sunt foarte bune. Aceasta este o dezvoltare interesantă a infrastructurii tehnologice care, odată validată, va permite chirurgilor şi medicilor de transplant să ia decizii mai informate cu privire la utilizarea organelor şi va contribui la reducerea decalajului dintre pacienţii care aşteaptă şi cei care primesc organe salvatoare de vieţi. Noi, cei de la NHSBT, suntem extrem de dedicaţi pentru a face din această aventură interesantă un succes”.
Ministrul Sănătăţii, Neil O'Brien, a declarat: „Tehnologia are capacitatea de a revoluţiona modul în care îngrijim oamenii, iar această tehnologie de ultimă oră va îmbunătăţi serviciile de transplant de organe”.
„Îi încurajez pe toţi să îşi înregistreze decizia de donare de organe. Împărtăşiţi-o cu familia, astfel încât cei dragi să vă urmeze dorinţele şi, sperăm, să salveze alte persoane”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele