International Health Forum: Preţul mic la medicamente face ca acestea să dispară de pe piaţă

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că preţul mic al medicamentelor din ţara noastră, care este calculat la cel mai mic cost din 12 ţări, conduce la dispariţia tratamentelor, fiind necesară găsirea unui echilibru faţă de cerinţa europeană.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului International Health Forum: Preţul mic la medicamente face ca acestea să dispară de pe piaţă

International Heath Forum: Preţul mic la medicamente face ca acestea să dispară de pe piaţă

"Consider că România, având în vedere poziţia economică pe care o are în Europa, este normal să aibă, poate nu cel mai mic preţ, dar unul dintre cele mai mici preţuri la medicamente pentru ca pacientul român să aibă acces la ele, însă trebuie să vedem cum cuplăm cu cerinţa europeană, în care medicamentul este tratat ca o marfă şi are dreptul să circule liber. Aşa că, pentru anumiţi jucători în piaţă creează nişte oportunităţi. Produse aduse la preţtul cel mai mic în România, sunt reexportate în ţări care îşi permit preţuri mai mari şi asta produce o problemă de disponibilitate", a declarat Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, în cadrul International Health Forum.

În acelaşi context, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat că dincolo de preţul medicamentului, stă pacientul şi asigurarea tratamentelor ar trebui să fie preocuparea principală.

"Agenda noastră este lagată de pacient. Cunoaştem cu toţii şi ne-am asumat că încurajarea accesului la generice de pe piaţa românească, va scădea costurile şi va creşte accesul pacienţilor. Îmi însuşesc criticile referitoare la politica de preţuri, dar noi trebuie să facem un echilibru foarte bun între politica de preţuri ale medicamentelor şi existenţa medicamentelor pe piaţă şi acesta este motivul pentru care suntem într-o dezbatere publică continuă. Au dispărut deja foarte multe medicamente de pe piaţă şi încercăm să le pe piaţă la nişte costuri mai mari decât au fost înainte . Ne dorim să avem o politică de preţuri predictibilă astfel încăt şi producătorii să poată calcula foarte bine parcursul afacerii, dar prioritatea noastră este ca pacientul să aibă acces la medicamente noi şi la tratamente ieftine", a explicat Florian Bodog, ministrul Sănăţii.

Prezent la international Health Forum, Jacek Glinka, preşedintele Asociaţiei Medicines for Europa, a declarat că nivelul de furnizare a serviciilor medicale în România este sub media ţărilor europene.

"România este una dintre ţările în care industria generică este una foarte bună pentru pacienţi şi există şi o relevanţă a industriei pentru economia ţării. Însă această relevanţă înseamnă ca Guvernul să îşi asume mai multă responsabilitate faţă de această industrie şi să o susţină pentru că în acest fel va proteja şi locurile de muncă şi economia în sine. Cred că este foarte clar că nivelul de furnizare a serviciilor medicale în România este sub media ţărilor europene. Asta înseamnă mai puţin asistenţi medicali, mai puţine paturi în spitale, mai puţini medici, practic există un decalaj, aşa că ar trebui redusă această diferenţă. Din păcate, în România, se cheltuie mai puţin pentru sistemul de sănătate. Trebuie să se găsească mai multe fonduri pentru industria medicală şi farmaceutică pentru că 4% nu este suficient pentru a reduce decalajul", a declarat Jacek Glinka, preşedintele Asociaţiei Medicines for Europa.

International Health Forum, organizat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, se află la a treia ediţie şi este cel mai important eveniment al industriei de medicamente generice şi biosimilare a României, care aduce la aceeaşi masă companii farmaceutice, politicieni, specialişti în sănătate, oficiali publici, organizaţii de pacienţi şi lideri de opinie pentru a dezbate şi a schimba păreri despre cele mai importante probleme pe care le înfrunta industria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici